Afsluiting Jubileumjaar op 10 november

Op 10 november is het de sluiting van het Jubileumjaar. De president zal op 10 november de mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving, decoreren. De nationale commissie heeft de president geadviseerd om niet bij elke nationale feestdag mensen te decoreren. ‘Op zo een manier wil de commissie het hokjesdenken achterwege laten.’ Herrenberg vindt dat ‘als wij de Dag der Inheemsen en immigratie van de Javanen op 1 dag kunnen vieren, wij dan alle herdenkingsdagen op een dag kunnen vieren’.
Op 20 oktober is het 160 jaar immigratie van de Chinezen. In dit kader worden er kransen gelegd bij het Chinees Monument te Nieuw Amsterdam. Paul Woei is belast met de renovatie van het monument. Op 13 oktober wordt er in Coronie een Chinees monument onthuld. Het monument zal een Chinese muur voorstellen. Herrenberg vertelt dat ook in dit district de Chinezen hebben gewerkt en hun sporen hebben achtergelaten.
Henk Herrenberg, voorzitter Nationale Commissie Jubileumherdenking, zegt dat de Dag der Marrons op 10 oktober geen Jubileumjaar is, maar er toch ervoor is gekozen om het breed te doen, om niemand uit te sluiten. ‘In de ochtenduren zijn er activiteiten op het plein en in de Palmentuin. In de middag neemt de nationale commissie over. Er zullen toespraken zijn waaronder die van de president en een podium act waarbij de cultuur van de Marron naar voren komt, zoals de unieke dansstijlen en pangi’s. Ook kunnen de Marrons hun culinaire kunsten tonen op het plein. Het wordt heel prachtig’, belooft Henk Herrenberg.

error: Kopiëren mag niet!