Bushouders: ‘Geld GPS-systeem kon anders geïnvesteerd worden’

Een technicus installeert het GPS-systeem in een lijnbus
Een technicus installeert het GPS-systeem in een lijnbus
Vanaf maandag moesten de lijnbussen zich aanmelden op het KKF-terrein om het GPS –systeem (Global Positioning System) te installeren in hun bussen. Dit systeem moet de veiligheid en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer verbeteren. Men kan dus nagaan waar de bus zich bevindt, als de bus rijdt of stilstaat, welke tijden de bus begint te rijden en als de chauffeur op zijn route blijft. Edmund Dundas, bushouder, is van mening dat het geld dat in die investering is gestopt beter gebruikt kon worden. Dundas zegt dat de bushouders niet zijn geïnformeerd wat het GPS-Systeem precies inhoudt. Hij vraagt zich af waarom men steeds van achter naar voren werkt. De regering is zes maanden achter met het betalen van subsidie.
Er zijn geen haltes, waardoor de buschauffeurs overal stoppen en beboet worden. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft onlangs twee bushaltes geplaats te Flora en daarbij is het gebleven, zegt Dundas. Het GPS-systeem is op zichzelf een goed initiatief, maar op dit moment zijn er belangrijkere dingen te doen dan een GPS-systeem in de bussen plaatsen. Het is ook geen kwestie dat de bussen eerder op locatie komen. Het is sec dat het ministerie de bussen kan traceren.
Maandag waren de bussen Lijn 1 tot en met 5 aan de beurt en gisteren Lijn 6 tot en met 10. Wat Dundas opvalt, is dat er gewoon verschillende routes hun GPS-systeem komen plaatsen. ‘Hetgeen nu voor ordening moet gaan zorgen, brengt een hele chaos.’ Dundas zelf heeft geen geloof dat het GPS-systeem gaat werken, omdat er niet is aangegeven op welk netwerk het wordt aangesloten.
Richie Koemar, buschauffeur, is deels blij met GPS-systeem maar is ook van mening dat het geld beter besteed kon worden, gezien het feit dat het ministerie bekend is met het wensenpakket van de bushouders. Koemar die het GPS-systeem heeft laten plaatsen in zijn bus weet niet precies wat het inhoudt.
Jerome Sichtman, een andere bushouder, is wel op de hoogte wat het GPS-systeem inhoudt, maar weet niet precies wat het ministerie van plan is. Sichtman juicht alles toe wat een beetje ordening kan brengen in de sector. Hij is ook van mening dat er achterste voren wordt gewerkt in dit land.
Op de vraag wat het GPS-systeem inhoudt, gaf de waarnemend onderdirecteur op het ministerie van TCT, Estrea Noordzee, aan dat er een persstilte is en pas als de tijd er rijp voor is, het ministerie de samenleving de informatie zal verstrekken.

error: Kopiëren mag niet!