Het is alom bekend dat de vuilophaal per 01 oktober 2013 in de avonduren zal plaatsvinden. Winkeleigenaren moeten vanaf die datum ook maandelijks SRD 100 betalen voor het ophalen van hun afval. Volgens Steven Codrington, waarnemend hoofd Vuilophaal, plaatsen winkeliers al jarenlang, evenals de huishoudens, hun vuil langs de weg. Dat wordt dan meegenomen door de vuilophalers die in dienst zijn van het ministerie van Openbare Werken. Per 01 oktober 2013 zullen de bijkans 8.000 winkeliers hiervoor maandelijks SRD 100 moeten betalen weet Codrington.
‘In de vergunning van de winkeliers staat dat zij twee tonnen moeten plaatsen voor hun winkelzaak. Hoeveel winkeliers doen dat?’, vraagt minister Rabin Parmessar van Openbare Werken. ‘We hebben de winkeliers gevraagd om nu ten minste één vuilniston voor hun zaak te plaatsen. In de vergunningsvoorwaarden staat verder dat zij zelf hun vuil moeten afvoeren. Hoeveel winkeliers doen dat?’, vraagt Parmessar weer. ‘Omdat geen of slechts enkelen zich houden aan de vergunningsvoorwaarden, krijgen wij het welbekende beeld van vuil overal.’ De OW-minister weet dat indien een winkelier zelfs zijn vuil afvoert, hij meer kosten zal maken. Parmessar geeft een voorbeeld. ‘Indien een winkelier in een week zijn vuil vanuit Paramaribo Noord naar de vuilstortplaats te Ornamibo moet vervoeren, betaalt hij hiervoor geen SRD 50 of SRD 100, maar veel meer.’ De OW-topman schat een bedrag van tussen de SRD 1.500 – SRD 2.000 per maand. ‘Wat wij van Openbare Werken zeggen, is dat wij voor een belachelijke SRD 100 het vuil ophalen en vervoeren naar Ornamibo. Eigenlijk moet ik de winkeliers met terugwerkende kracht vragen over de voorgaande jaren.’
Volgens Parmessar gaat het niet om nieuwe maatregelen. ‘Er is geen nieuwe wet voor nodig en ik doe niets illegaal. De winkeliers worden ook niet gedwongen. Het is geen kwestie van dwang, maar een stuk tegemoetkoming. Wij zeggen alleen dat wij vanaf nu extra gaan letten op de naleving van de vergunningsvoorwaarden. Het is geen dreiging of bedreiging.’ Volgens de minister zijn op een dr – en rr-vergadering de reglementen uitgevaardigd. ‘De winkeliers gaan het bedrag van SRD 100 moeten storten op een bankrekening van het ministerie van Financiën. Het geld gaat onder het beheer van het ministerie van Financiën zijn’, benadrukt Parmessar.
Volgens de OW-minister is het ministerie niet uit op geld, maar op ordening. De minister zegt binnenkort een ter zake deskundige te zullen aantrekken om na te gaan welk model toe te passen om het vuil te Ornamibo te verwerken. ‘Het is een middeleeuwse toestand daar. Maar wij werken naar een oplossing. Wij Surinamers zijn eigenaren van dit land. Vandaar dat wij ownership moeten nemen dat wij met ons allen gaan voor een mooier, schoner en beter Suriname.’
Akmos-voorzitter Sham Binda vindt de regeling maar een ‘ad hoc plannetje’ van Openbare Werken. ‘Wie zichtbaar is, zal dus moeten betalen en wie niet zichtbaar is, zal niet betalen. Hoe zal de controle plaatsvinden? Er moet in feite een gestructureerd plan uitgewerkt worden waarbij iedere Surinamer betaalt.’ Volgens Binda zou het ministerie eerder moeten werken aan een milieubelasting.
Widjai Ganesh