“We kunnen u niet aan veel dollars helpen, mevrouw. We hebben zelf niet veel beschikbaar”, zegt een verkoper van een cambio aan een klant die 200 US dollar wilde kopen. De schaarste aan US dollars blijft aanhouden. Cambio’s hebben niet voldoende om te verkopen. De straatkoers is nu al tussen de 3.42 en de 3.43, terwijl de officiële bankkoers nog 3.35 is. Remy Bailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, zegt in een reactie dat hij nog geen beeld heeft wanneer er weer voldoende dollars beschikbaar zullen zijn. De redactie verneemt van het secretariaat van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) dat de bankleiding met een officiële statement komt. Er kwam geen bevestiging van de moederbank of er geïntervenieerd zal worden op de valutamarkt.
De dollarschaarste komt weer hard aan bij het bedrijfsleven. Contracten voor leveringen moeten betaald worden. De schaarste heeft tot gevolg dat handelaren genoodzaakt zijn dure dollars op te kopen op de parallelmarkt. Sham Binda, ondernemer en voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt dat de verhoogde kosten doorberekend zullen worden in de prijzen van goederen. De dollarschaarste heeft uiteindelijk tot gevolg dat de consument geconfronteerd wordt met hogere prijzen van goederen in de winkels. Met deze zorgwekkende ontwikkeling worden ook personen die schulden hebben bij de bank, een strop om de hals gedaan. De gestegen koers leidt ertoe dat ze veel meer moeten aflossen voor hun uitstaande leningen.
Binda vindt dat de CBvS onverantwoord handelt door goedkope dollars ter beschikking te stellen aan een groep geselecteerde importeurs. Hij verwijt de bank oneigenlijke handelingen te verrichten. De moederbank mag namelijk geen dollars verkopen, dat doen de handelsbanken. Door zo te handelen geeft de CBvS het duidelijke signaal af dat er wel degelijk iets mis is op de valutamarkt. De handelsbanken blijken dus daadwerkelijk door hun voorraad heen te zijn en niet in staat dollars te verkopen tegen de bankkoers. Binda vreest het ergste. Hij weigert te geloven dat er slechts sprake is van oververhitting van de economie. Er is iets veel ergs aan de hand met de economie. De schaarste aan valuta begint volgens de Akmos-voorzitter nu duidelijk een permanent karakter te krijgen. Dat betekent dat de economie een neerwaartse trend volgt. Binda schetst een somber toekomstbeeld en verwijst naar de verminderde inkomsten van de overheid uit de aardolie en goudsector. Vanwege de mega-investeringen van Iamgold in de nieuwe mijn en Staatsolie in de op te zetten raffinaderij zullen deze bedrijven minder afdragen aan de staatskas.
Binda verwacht dat deze ontwikkelingen geleidelijk zullen leiden tot een volledige neergang waarvan de eerste tekenen in het eerste kwartaal van 2014 te merken zullen zijn. “Het allerergste wat we kunnen verwachten is devaluatie van de Surinaamse dollar. We koersen langzamerhand naar een situatie waarbij er op gegeven moment geen dekking meer is voor onze munt.” De ondernemer vraagt zich af waarom de CBvS niet eerlijk voor de dag komt over de werkelijke situatie op de valutamarkt. Door te blijven zwijgen, wordt de onrust steeds groter, wat tot gevolg heeft dat men gaat speculeren, wat uiteindelijk desastreus is voor de economie.