Bij de Luchtvaartdienst is er een tekort aan 60 luchtverkeersleiders. Het aantal van 84 zou een optimale bezetting garanderen bij de dienst, maar helaas zijn er slechts 24 luchtverkeersleiders werkzaam op de vliegvelden te Zanderij, Zorg en Hoop en Nickerie. De werkdruk is zwaar. In november verlaten 2 luchtverkeersleiders de dienst vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Het korps blijft slinken. De bond van luchtverkeersleiders, Satca (Suriname Air Traffic Controllers Association), trekt opnieuw aan de noodrem. De onderbezetting heeft volgens bondssecretaris Sabajo alles te maken met mismanagement bij de Luchtvaartdienst. De dienst is in de afgelopen jaren zwaar gepolitiseerd, met het gevolg dat er uitholling van kader heeft plaatsgevonden.
De dienst is verziekt, merkte de presidentiele adviseur Eddy Jozefzoon op. Hij is voorzitter van een commissie de dienst in beter vaarwater moet brengen. Sabajo zegt dat de commissie sinds haar instelling 6 maanden terug geen resultaten heeft bereikt. ‘Nul komma nul, is wat de commissie tot nu toe gepresteerd heeft’, zegt de Satca-secretaris. De Satca heeft om de zaak nog te redden een herstructureringsplan ingediend bij de regering. Het plan is 2 weken geleden aangeboden aan vicepresident Robert Ameerali en DNA-voorzitter Jennifer Geerlings Simons.
De luchtverkeersleiders gingen eind 2012 in actie uit protest tegen de gang van zaken bij de dienst. De enorme werkdruk en het al jaren uitblijven van upgradingtrainingen was een heet hangijzer. De luchtvaartdienst is aan een grondige herstructurering toe. Het moet volgens Sabajo gedepolitiseerd worden en er moet weer kader worden aangetrokken. De uitholling is van dien aard dat de laatste lichting van 25 man, die begin 2012 in dienst is genomen, nog steeds niet kan aanvangen met de basistraining, omdat het kader daartoe ontbreekt. Het gevolg is dat deze ploeg nog niet kan worden ingezet. Een verzwakte luchtvaartdienst is volgens Sabajo een minpunt voor de burgerluchtvaart in Suriname. ‘Dit kunnen we niet hebben, te meer daar de regering van plan is om een aantal open sky verdragen te tekenen met bevriende landen.’