De islamitisch maand Ramadan eindigt op 7 augustus en wordt gevolgd door de maand Shawwaal. Op de eerste dag van deze maand Shawwaal, 8 augustus, wordt wereldwijd het Ied-ul-Fitr feest gevierd. Dit feest houdt een feest van vreugde en blijdschap in. Volgens de wereldwijd verspreide Ahmadiyya Muslim Gemeenschap, dient dit feest in een breed context te worden bezien.
De heilige profeet Mohammed (vrede zij met hem) is een universele profeet en leraar en de Heilige Qor’aan is een universeel Heilig Boek. In dit Boek richt de Almachtige God zich niet alleen tot de moslims, doch ook tot de gehele mensheid, ongeacht in welk hoek der aarde zij ook leven en ongeacht tot welk religie, geslacht, ras en kleur zij ook behoren. Hoe zou dit Ied-ul-Fitr feest dan beperkt worden tot de moslims alleen? Hoe zou de vreugde en blijdschap alleen beperkt blijven tot de moslims alleen? Een gezond verstand kan dit moeilijk bevatten. Maar ook de leerstellingen van de Heilige Profeet Mohammed (vrede zij met hem) en de Islam druisen in tegen deze enge gedachte. Tijdens de maand Ramadan leert de Islam om weldaden in verscheidene vormen te verrichten, zoals het geven van sadqah (aalmoezen), zakaat (armenbelasting), fidiya (losprijs), sadqatul fitr oftewel fitrana enzovoorts, welke bestemd zijn voor armen, weduwen en alle behoeftigen. Bij de verdeling van deze mag er geen onderscheid worden gemaakt in geloof, geslacht, ras en huidskleur. De sadqatul fitr is juist bedoeld om de genoemde categorie van personen in staat te stellen om te delen in de Ied-vreugde.
Ook over de Heilige Profeet Mohammed is bekend dat hij voor het Ied-ul-Fitr gebed een route koos, terwijl hij na het gebed via een andere route huiswaarts keerde om zodoende zoveel als mogelijk mensen te ontmoeten en hun de Iedvreugde toe te wensen. De profeet Mohammed benadrukte eveneens de participatie van alle mannen, vrouwen en kinderen bij dit feestvreugde. Iedereen moest zoveel als mogelijk naar de plaats van het Ied-gebed komen. Vrouwen die vanwege omstandigheden niet in het gebed konden participeren, moesten komen luisteren naar de preek en deelnemen in de smeekbede. Hier zien we het aspect van burgerparticipatie in zekere mate terug.
Uit het voorgaande worden de volgende zaken zonder meer gedestilleerd die zeker in een democratische staat gelden: welzijn voor armen en behoeftigen: het voorzien in de basisbehoeften zoals voeding, kleding, huisvesting; burgerparticipatie; gelijkheid en toegankelijkheid; vrede, harmonie en broederschap; discriminatieverbod.
De Ahmadiyya Muslim Gemeenschap erkent het Ied-ul-Fitr als een vreugdevolle feest. Evenwel kan dit alleen dan tot zijn recht komen wanneer in de wereld een ieder daadwerkelijk een vreugdevolle bestaan zal genieten, wanneer elk individu met volle maag naar bed kan gaan, wanneer alle wanhoop is weggenomen, wanneer mensen niet meer in vrees hoeven te leven, wanneer mensen in staat zijn om in hun basis levensbehoeften te kunnen voorzien. Om dit doel te bereiken zal iedere regering samen met alle relevante stakeholders beleid moeten formuleren en tot effectieve en doelgerichte implementatie c.q. aanpak daarvan over moeten gaan. De ware Ied of de ware vreugde zal er op die dag zijn wanneer alle verdriet zal zijn weggenomen en alle gezichten bezaaid zullen zijn van vreugde en (glim)lach.
De Surinaamse Ahmadiyya Muslim Gemeenschap wenst aan de totale Surinaamse samenleving en in het bijzonder aan de moslims die in de maand Ramadan hun vastenverplichtingen hebben volvoerd een gezegende Ied Mubarak toe.
De Surinaamse Ahmadiyya Gemeenschap
Ephraimszegenweg 67 – Paramaribo