Abop: we zijn de Inheemsen dankbaar

“Met gepaste trots nemen wij deel aan de herdenking van de Dag der Inheemsen, omdat ze de eerste bewoners van Suriname zijn en als eerste gestreden hebben tegen de koloniale overheersing. Zij zijn de voorvechters van deze natie en worden gemerkt als het ware symbool van de Republiek Suriname” zegt de voorzitter van de Abop, Ronnie Brunswijk, aan de vooravond van de Dag der Inheemsen. Deze dag staat als symbool voor respect en erkenning van de Inheemse bevolking van Suriname en daar staat de Abop geheel achter.
De Inheemsen zijn sinds de komst van de Europeanen in hun gebied, de waarachtige strijders geweest tegen kolonialisme. Het kolonialisme van welk juk wij tot heden nog niet geheel verlost zijn. Binnen de groep Inheemsen zijn ook de eerste vrijheidsstrijders, de echte voorvechters van de natie, te vinden. Vrijheidsstrijder Kaikoesi die het met zijn volk opnam tegen het kolonialisme zijn wij tot heden dank verschuldigd. Deze strijd leidde ondermeer tot het eerste vredesakkoord in 1686 welke de kolonialisten sloten met de eerste bewoners. De Inheemsen in alle denominaties in ons land hebben de strijd op hun eigen manier voortgezet. Ze hebben in de eeuwen die daarop volgden steeds weer een rol van betekenis gespeeld in de ontwikkeling van deze natie. Een belangrijk aandachtspunt is dat deze vredelievende bevolkingsgroep gezien mag worden als de beschermheer van een andere bevolkingsgroep, de Marrons. Zo hebben exponenten binnen de marrongemeenschap zich ook in de voorhoede geplaatst in de strijd tegen onderdrukking.
De Inheemsen symboliseren gerechtigheid en trouw. We roepen de Surinaamse gemeenschap op om de rust en de menslievendheid die de Inheemsen in de gemeenschap uitstralen, op te pakken en uiting te geven aan onze intermenselijke relatie en in het ontwikkelingsdenken van ons land.

error: Kopiëren mag niet!