Girjasing: ‘Wij kunnen ook zingen dat je in Latour en Ramgoelam beroofd wordt door een Marron’’

VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing vindt het lied ‘10 koeien’ van Scrappy en Bryan B kwetsend en is blij dat Radio 10 dit lied uit de ether heeft gehaald. ‘Ik heb zelf geluisterd naar het lied en het is de naakte waarheid dat zelfdoding het hoogst scoort onder de Hindostanen. Dat is de keiharde realiteit, maar het is kwetsend om dat in een lied te zetten en te gaan zingen. ‘Ik kan ook net zo goed opstaan en zingen dat als je loopt in de Ramgoelamweg en Latour je beroofd wordt door een Marron. Maar dat hoort niet zo, omdat het kwetsend is’, zegt Girjasing. Hij zegt dat in het lied er ook onwaarheden zijn verkondigd, zoals het gedeelte waarin er gezongen wordt dat de Hindoestaan zijn dochter verkoopt. ‘Men heeft nooit de tijd en de moeite genomen om de Hindoestaanse cultuur te leren kennen en men flapt dingen uit die kant noch wal raken en men vindt dat normaal. Als je dat woord kafri gebruikt, springt een ieder op je, maar de rest ziet men gewoon niet. Dit is een kwalijke zaak. Ik ben ook beroofd door delen van de Marrongemeenschap en als ik dit zeg, dan neemt iedereen mij kwalijk. Dan mag je niet zeggen door wie je bent beroofd’, aldus Girjasing.
Het DNA-lid benadrukt dat alles wat over zelfmoord is gezongen de waarheid is, echter mag volgens hem dit niet in een liedje worden gegooid, omdat het omgekeerd niet het geval is. Dat onder de Hindoestaanse jongeren dit liedje wel als cool wordt gezien, verwijst de parlementariër naar het rijk der fabelen. ‘Hoe komen de mensen zeggen dat jongeren dit normaal vinden. Hebben ze een onderzoek gedaan onder de jongeren? Waarop baseert men deze stelling? Nogmaals, men weet niets van wat er reilt en zeilt binnen de gemeenschap. Vanuit een afstand worden zaken gevolgd en worden er uitspraken gedaan. Laat men eerst een gedegen onderzoek doen’, zegt Girjasing. Hij zegt dat terwijl er gesproken wordt over natievorming en het bevorderen van eenheid, liederen die juist de eenheid verbreken de lucht in worden geprezen, terwijl omgekeerd wanneer de Hindostaanse gemeenschap het slachtoffer wordt van berovingen en moorden, ze verweten wordt van discriminatie als er hierover wordt gesproken. ‘Terwijl wij allemaal Surinamers zijn en we allemaal in eenheid willen leven’, aldus Girjasing.
In een persverklaring van Radio 10 staat aangegeven dat ‘10 koeien’ niet is geboycot zoals wordt gezegd in de pers, maar dat het nummer tijdelijk ‘on hold’ is gezet. Radio 10 heeft daartoe besloten na telefoontjes van luisteraars die zich gekwetst voelen door de tekst. Het station neemt dit soort klachten serieus. Daarom is besloten om de kwestie intern zorgvuldig te bediscussiëren en daarna een definitief besluit te nemen over het wel of niet draaien van het nummer. De leiding zegt het te betreuren dat tijdens dit proces de indruk is gewekt dat ‘10 koeien’ definitief van de zender is verdwenen.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!