4.5 jaar voor gewapende beroving in binnenland

Kantonrechter Marie Mettendaf veroordeelde Sergio Sena, alias ‘Kobi’, tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Hij wordt verdacht van 3 strafbare feiten. Op 2 maart van dit jaar zou hij samen met 2 anderen een gewapende beroving hebben gepleegd. De daders hebben daarbij er niet voor geschroomd fysiek en vuurwapengeweld te gebruiken. Zij hebben een supermarkthouder in het district Brokopondo overvallen. Een arbeider liep daarbij schotverwondingen op in zijn gelaat. De vervolgingsambtenaar, Nirmala Maikoe, nam de telefoonuitdraai van de verdachte mee als bewijs. Kobi had volgens de telefoonuitdraai 50 keren gebeld met zijn medeverdachte ‘Gowtu’ en 52 keren met ‘Jajo’. De officier achtte het feit wettig en overtuigend bewezen.
Aan Sena wordt ook ten laste gelegd dat hij een brute beroving heeft gepleegd op 18 mei 2012. Ook in dit geval is een winkelier slachtoffer geworden van een beroving, die gepaard ging met geweld. Als derde feit wordt aan de verdachte ten laste gelegd dat hij op 15 augustus tezamen en in vereniging een poging tot diefstal heeft gepleegd. De benadeelde was in de woning. Hij schrok wakker toen hij gestommel hoorde en loste een schot met zijn vuurwapen. Hierna zag hij mannen in een voertuig stappen. Toen hij op het erf kwam, zag hij dat zijn hond bezweken was aan vergif dat de daders hem hadden toegediend. Op het erf werden paarse korrels, vermoedelijk ’furadan’ gemengd in worstjes, aangetroffen.
De verdachte blijft alle feiten met klem ontkennen. Frappant is dat het voertuig van de verdachte, een Toyota Brevis, in de directe omgeving in de sloot werd aangetroffen. In het voertuig werden onder andere furadan, een dolkmes, een handbijl en een zwart masker met ooggaatjes aangetroffen. Al deze attributen ondersteunen de tenlastelegging, zei de vervolging. De verdachte stuurde zijn vriendin naar de politie om aan te geven dat het voertuig door haar werd bestuurd. De vervolging achtte het bewijs in alle 3 gevallen geleverd en eiste op grond daarvan een straf van 7 jaar met aftrek. Voor de medeverdachte die reed en die eerder op vrije voeten was gesteld, eiste de vervolging vrijspraak.
Advocaat Ansaar Guman kon zich niet terugvinden in de eis. Met betrekking tot het eerste feit zou er geen bewijs zijn. Niemand zou de verdachte herkend hebben. In het tweede geval benadrukte de advocaat dat alleen op grond van een verklaring van een getuige het feit niet bewezen mocht en kon worden geacht. De raadsman verzocht de kantonrechter om zijn cliënt van de gehele tenlastelegging vrij te spreken vanwege het gebrek aan bewijs. Rechter Marie Mettendaf sprak K. van de gehele ten laste legging vrij. Hij werd bijgestaan door advocaat Georgette Leter. Sena werd voor het eerste feit vrijgesproken. De andere twee feiten achtte de rechter wettig en overtuigend bewezen en legde Sena daarom een celstraf op van 4.5 jaar met aftrek. Het voertuig waarmee de daders de daad hebben gepleegd, werd verbeurd verklaard.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!