DNA-leden oriënteren zich op Centrale Markt

DNA leden oriënteren op centrale marktDe DNA-leden Ronny Asabina, Asiskumar Gajadien en Carl Breeveld hebben gisteren in de ochtenduren een oriëntatiebezoek gebracht aan de Centrale Markt. Het doel van het bezoek was om na te gaan in hoeverre er orde is gebracht in de chaotische situatie op de markt, zegt Gajadien in een gesprek met Dagblad Suriname. Hij zegt dat enkele maanden terug reeds een delegatie samen met de minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson, een bezoek aan de markt heeft gebracht, omdat standhouders veel klachten hadden. Er was toen met de marktleiding gesproken over de problemen, maar gebleken is dat de klachten bleven aanhouden, zegt de parlementariër. ‘We zijn geweest om na te gaan hoe de zaken daar lopen. Ik moet zeggen dat de mensen die daar verkopen nog steeds behoorlijk ontevreden zijn en dat kan niet zo blijven. Het kan niet zo zijn dat je elke dag daar moet gaan werken en elke dag ontevreden ernaar toe gaat.’
Gajadien zegt dat de marktleiding dagelijks nieuwe regels invoert, zonder dat dit op bestuurlijk niveau wordt geregeld. Dit is verwarrend voor de standhouders. Hij zegt dat de steeds veranderende regels geen rechtszekerheid bieden en niets te maken hebben met ordening in de chaotische situatie van de markt. ‘Natuurlijk is de intentie om ordening te brengen wel goed, maar dit moet geschieden conform de bestuurlijke regels.’ Hij zegt dat standhouders onder andere vooraf in kennis moeten worden gesteld van de nieuwe regels. De parlementariër zegt dat er op de markt op allerlei mogelijke manieren gelden worden geïnd, die op verschillende manieren worden verantwoord. Ook lopen de mensen die de middelen moeten innen niet met dezelfde kwitanties. ‘Dit bevreemdt mij heel veel, omdat de overheid maar één soort kwitantie kent’, aldus Gajadien, die zegt dat deze manier van gelden innen corruptief is.
‘De huur van toiletten is verhoogd, maar nergens is dat geregeld. En als je dit vraagt aan de marktleiding, dan zeggen ze dat de districtscommissaris dat heeft beslist. Dat kan niet zomaar.’ De VHP-parlementariër zegt dat binnen een week hierover verantwoording zal worden gevraagd aan de minister en aan de districtscommissarissen. De minister heeft zes maanden eerder een commissie benoemd, die de problemen op de markt moest evalueren en in deze maand verslag moest uitbrengen. Echter blijken de leden volgens Gajadien met elkaar overhoop te liggen. Hij weet niet wat voor resultaten hij mag verwachten van de commissie vanwege de onderlinge spanningen. Alle drie DNA-leden willen met alle actoren om de tafel gaan zitten om mee te helpen daadwerkelijke ordening te brengen op de Centrale Markt.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!