Medisch centrum Apoera van de baan

Het groot medisch centrum dat op Apoera zou verrijzen, is van de baan. Greenheart Group (GhG) zou in samenwerking met het Streekziekenhuis Nickerie een medisch centrum met 18 kamers en 3 personeelswoningen opzetten te Apoera. Hiervan zou niet alleen haar medewerkers, maar ook de bevolking van Apoera gebruik kunnen maken. Op dinsdag 23 juli 2013 had Greenheart een meeting met de districtscommissaris (dc) van het bestuursressort Kabalebo, Armand Jurel, op het hoofdkantoor van GhG aan de Duisburglaan. Jurel stelde in dit gesprek het management van GhG op de hoogte dat de geplande bouw van een medisch centrum in Apoera niet door kan gaan De reden is dat de dc en Antoine Elias, directeur van het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN), tot de conclusie zijn gekomen dat de Medische Zending (MZ) de enige gezondheidsinstelling is, die in dit gebied mag werken.
Jurel initieerde na de meeting meteen een gesprek tussen de GhG, de MZ en dhr.Elias om de bouw van een medisch centrum in Apoera verder te bespreken en GhG op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen. Hiermee komen de plannen voor de bouw van het medisch centrum met de constructie-eisen voor 18 kamers en 3 woningen voor het dienstdoende medisch personeel in Apoera te vervallen. GhG heeft op donderdag 1 augustus een meeting gehad met de directeur van de MZ, Edward van Eer en dhr. Elias, waarbij de voortgang en de verdere samenwerking is besproken tussen de nieuwe partijen GhG en de MZ. Het Streekziekenhuis in Nickerie zal een andere rol gaan vervullen, omdat de regio valt onder het zorggebied van de MZ. Elias geeft aan dat de medische ondersteuning niet komt weg te vallen. ‘Het beste is om te zorgen voor een upgrade van de MZ, het is hun gebied en we hadden al een overeenkomst met de MZ. We werken onder de supervisie van de MZ. Als zij medische zorg nodig hebben, gaan wij daarin voorzien. We bieden medische bijstand. Wij hebben specialistische medische diensten aangeboden aan de MZ en een basisarts.’ Elias adviseert GhG om door te gaan met de MZ in plaats van kapitaal te verliezen. Hij stelt een tripartiete meeting voor tussen GhG, het districtscommissariaat en de MZ.
Van Eer heeft de bouwtekeningen aangeboden aan Tony Wood, regional operational manager van GhG. Deze zijn in ontvangst genomen samen met een raming van de kosten. Opgenomen in de plannen zijn de renovatie van het bestaande gebouw, een nieuw beddenhuis en een groepsruimte. Verder zijn er al een drietal kleine artsenwoningen in aanbouw gefinancierd met een klein deel van de subsidie voor dienstdoende artsen en gezondheidsassistenten. Van Eer: ‘er is een strategisch plan tot 2015 voor de bouw van nieuwe medische faciliteiten en de renovatie van een bestaand gebouw.’ Meer kamers, grotere observatie units voor de patiënten en er moet een staalconstructie met voldoende ventilatie voor het dak komen. ‘Vanaf 19 juni is er al een arts full time aanwezig in het MZ Gezondheidscentrum te Apoera en zijn gezondheidsassistenten nog steeds 24 uur per dag on call.’
‘Greenheart Group ziet het belang van deze grote investering in en wil een substantiële bijdrage leveren, daar waar nu de medische noodvraag is in de regio West-Suriname. We gaan de delen bekijken waar GhG kan inspringen en bespreken waar we een samenwerking kunnen realiseren’, zegt Tony Wood. ‘Wij kunnen naast de financiële middelen, hout en zwaar materiaal inzetten en al dit jaar starten met de renovatie van het bestaande gebouw. Wij zijn een houtverwerkingsbedrijf en zouden graag in het ontwerp wat meer elementen van ons product het hardhout terug willen zien.’ De heer van Eer geeft aan nog op zoek te zijn naar een tweede financiële partner, die een bijdrage zou kunnen leveren aan de realisatie van dit project.

error: Kopiëren mag niet!