Belfort waarschuwt voor piekperiode verkeersongevallen

Minister Edward Belfort van het ministerie van Justitie en Politie waarschuwt voor de piekperiode van verkeersongevallen. De grote vakantie staat voor de deur en de minister roept verkeersdeelnemers op om zich te houden aan de verkeersregels, aangezien in de grote vakantie de meeste slachtoffers in het verkeer vallen. ‘Elke dode in het verkeer is een teveel en dit heb ik vanaf het aantreden van mij als minister duidelijk gemaakt. Ik roep alle verkeersdeelnemers op om voorzichtig te zijn, omdat elk verkeersongeluk ook ons treft. Al gaat het niet om je familie, het treft ons als mens’, zegt Belfort. Hij vindt dat de populatie in Suriname te dun is om zoveel verkeersslachtoffers te kennen. Ook zegt de bewindsman dat gezien de kleine populatie van Suriname een ieder elkaar als familie moet behandelen. Hij wijst de gemeenschap erop dat er genoeg voorlichting wordt gegeven en dat er genoeg is geïnvesteerd in equipment, zoals in apparaten en manschappen zowel bij het Korps Politie Suriname als bij het Korps Brandweer Suriname.
Belfort zegt dat uit statistieken is gebleken dat de maand september het meest kwetsbare is en waarin de meeste burgers doodgaan in het verkeer. ‘Ga niet nodeloos achter het stuur zitten als u een glaasje opheeft en ga ook niet onnodig stunten en hard rijden. Ik weet zelf niet waarom de mensen dit steeds blijven doen, terwijl er genoeg acties worden gehouden door de politie’, aldus de minister, die zegt zich te irriteren aan het gedrag van de verkeersdeelnemers. Hij zegt dat dit gedrag te wijten is aan het gedragspatroon van de Surinamer. ‘Mensen in Suriname moeten leren om te luisteren. Je ziet dat er veel wordt gesproken en toch gaan ze op hoeken staan en je wijzen dat ze het toch gaan doen.’ De minister zegt zich te ergeren aan automobilisten die hun auto’s omtoveren in racewagens, waar een extra pijp aan de uitlaatpijp wordt gezet, zodat er racegeluid eruit komt. ‘Het ligt aan de wil. Je ziet dat er een klein groepje is die wel luistert, terwijl het ander deel koppig blijft’, aldus de minister.
De minister ziet geen verschillen in de oproepen van hem naar criminelen en de verkeersdeelnemers toe. Hij zegt dat hij ook zo criminelen oproept om te stoppen met criminele praktijken. ‘En dan zie je dat men problemen heeft met mijn oproepen. Net zoals de verkeersdeelnemers mensen zijn, zo zijn ook de gevangen mensen toch’, aldus de minister geïrriteerd. Ex-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi noemt deze optredens van Belfort niets anders dan zwakke optredens. Hij zegt dat er genoeg maatregelen en harde acties genomen kunnen worden tegen elke burger die zich niet houdt aan wetten en regels van het land. De oproepen aan criminelen zich aan te melden bij Belfort, noemt Santokhi niets anders dan flauwekul.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!