Asiskumar Gajadien: ‘Minister Wijnerman zal moeten opstappen’

Asiskumar GajadienMinister Adelien Wijnerman van Financiën zal moeten opstappen. Door opschorten van de Pre-Shipment Inspection van SGS door president Desi Bouterse is wederom bewezen dat de regering slecht beleid voert, waarbij zaken niet goed voorbereid worden. ‘Terwijl een minister van Financiën moet letten dat het beleid richtig aan toe gaat en zich moet niet laat leiden door omstandigheden en personen, merken wij dat deze minister juist op deze zaken gefaald heeft.’ Dit is de duidelijke boodschap van VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien.
Volgens Gajadien is de overeenkomst met SGS op instigatie van ‘politiek opportunisten’ versneld getekend, ondanks de actoren bij de aankondiging van dit project steekhoudende argumenten aandroegen dat de voorbereidingen nog niet goed waren. ‘Deze minister is doorgegaan op basis van een verrassend presidentieel besluit van Bouterse, waarbij actoren ook niet betrokken waren. Deze werkwijze is anno 2013 niet te accepteren dat enkele personen in een kamer besluiten nemen zonder dat de gemeenschap op enige manier betrokken wordt’, zegt Gajadien. Hij voorspelt dat los van de schade welke onze economie nu al heeft ondervonden van deze overeenkomst, dat een eventuele afkoop van deze overeenkomst het land weer extra zal kosten. ‘Ik reken erop dat de regering het gooit op een ingebrekestelling van SGS, waardoor de kosten voor het land niet hoog worden.’ Anders zal bij een gerezen dispuut conform overeenkomst partijen naar de arbitrage in Parijs moeten gaan met inachtneming van de regels van arbitrage van de internationale Kamer van Koophandel.
De minister van Financiën, Adeleine Wijnerman, heeft naar zeggen van Gajadien sedert haar aantreden geen verbetering in de financieel economische situatie van het land kunnen bewerkstelligen. ‘Terwijl Financiën erop moet letten dat de ministeries in de RvM of Orag hun respectievelijke begrotingen niet overtreffen met goedgekeurde projecten, heeft het niet plaatsgevonden. Deze situatie heeft vandaag mede gezorgd dat het uitgavenbeleid van de Staat niet onder controle is. Ook heeft de minister niet kunnen waarmaken dat de hervorming van het belastingstelsel, waarbij onder meer de omzetbelasting zou overgaan naar een BTW, ondanks er zoveel middelen besteed is geworden aan deskundigen. Deze zaken zijn juist voedingsbodem voor de president om zijn falend beleid af te schuiven op de minister om haar te moeten bedanken’, stelt Gajadien vast.
Vorige week meldden diverse media dat Wijnerman in conflict is geraakt met de governor van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad. De twee zijn als het ware niet meer op een lijn. Dagblad Suriname verneemt dat de regering Wijnerman zal vervangen. De naam van Andy Rusland wordt genoemd als de mogelijke opvolger. Andy is broertje van NPS-voorzitter Gregory Rusland. De NPD’er stapte in 1999 met de groep Jules Wijdenbosch/Errol Alibux uit de paarse partij en was deel van DNP 2000, die toen werd opgericht.

 

error: Kopiëren mag niet!