Alalapadu ontbeert 3 leerkrachten voor nieuw schooljaar

vuotgAlalapadu is een dorp in Zuid-Sipaliwini tussen de bergen op 300 meter hoogte. De nieuwe school van Alalapadu is intussen afgebouwd en gereed om per 1 oktober 2013 in gebruik te worden genomen. De school zal nog niet optimaal kunnen functioneren vanwege een tekort van drie leerkrachten. Usha Schalkwijk-Doerga, directrice van de Stichting Nieuwe Kansen voor Suriname, heeft het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling daarvoor benaderd, maar is nog wachtende. Voor de bouw van de klaslokalen en de leerkrachtenwoning was geld nodig, waar de stichting niet over beschikte. Volgens Schalkwijk heeft het enorm veel inspanning gekost en loperij om dit tot een feit te maken.
Drie jaar geleden klopte kapitein Sédéké aan bij de stichting om onderwijsmogelijkheden te realiseren. In juli 2012 kreeg Schalkwijk hulp van donoren in het buitenland en wel in de vorm van een geldsbedrag van € 74.000. Met dit geld zijn de lokalen gebouwd. De school heeft verlichting middels zonnepanelen en er zijn watertanks die regenwater opvangen. Voor een leerkrachtenwoning zamelde Schalkwijk € 45.500 in. De woning is grotendeels ingericht en gemeubileerd. In de toekomst wil Schalkwijk een koelkast en een wasmachine die zonne-energie zullen gebruiken. Verschillende bedrijven hebben een gift gedaan aan de stichting zoals Vabi, Malhoe en Kuldipsingh. Schalkwijk geeft aan dat de school tot de 3de klas gaat. Daarna zullen de beste leerlingen na de 3de klas verder gaan op een dependance te Kwamalasamutu om de rest van de lagere school af te ronden. De leerkrachtenwoningen op Kwamalasamutu zijn al ongeveer 1,5 jaar in aanbouw en zijn nog niet af.
Schalkwijk-Doerga geeft ook te kennen dat de leerlingen van het Vrije Atheneum bezig zijn met een actie. Deze actie heet “Schoolkinderen helpen schoolkinderen” en is bedoeld om schoolspullen te kopen voor de leerlingen van Alalapadu. De 53 schoolkinderen van Alalapadu zullen een schooltas met inhoud ontvangen van leerlingen van het Vrije Atheneum. Zij kunnen dan fris beginnen in oktober. Schalkwijk heeft graag dat de overheid 1 keer per maand een lijnvlucht verzorgt van Alalapadu naar Sipaliwini. Dit is noodzakelijk voor de aankoop van onder andere voedingsmiddelen.

error: Kopiëren mag niet!