Werkgroep wil conceptwet Consumentenbescherming in augustus

De werkgroep ‘Wetgeving Consumentenbescherming’ wil in augustus de conceptwet Consumentenbescherming af hebben. “We zijn nu in een fase waarbij we weten waar we naar toe willen, alleen moeten we identificeren hoe we dat allemaal regelen”, zegt Daniella Sumter, hoofd van de afdeling Consumenten Zaken (Coza) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) en voorzitter van de werkgroep.
De Consumentenbeschermingswet gaat haar oorsprong veelal vinden in de model law (modelwet) van Caricom. De Caricom heeft voorheen een draft opgesteld, waar de lidlanden gebruik van mogen maken. De werkgroep is momenteel bezig met het concipiëren  van een Consumentenbeschermingswet voor Suriname en heeft inmiddels ontdekt dat het Caricom-voorbeeld reeds achterhaald is.
Er zijn aspecten zoals kopen op afstand en bescherming van de consument  bij financiële instellingen die niet helemaal geregeld zijn in de model law. “Garantieaspecten zijn niet geregeld zoals wij dat zouden willen. Dit is ook één van de knelpunten waarmee de werkgroep te maken krijgt. Wat wij van plan zijn te doen, is kijken naar de succesvolle wetten die er zijn en enkele van de artikelen die wel voldoen, toevoegen aan deze wet”, aldus Sumter. De mogelijkheid wordt bekeken om bepaalde aspecten van de wet per staatsbesluit samen te stellen. Indien de wet wordt goedgekeurd, komt er een autoriteit die bindende uitspraken zal doen op basis van de wet. Het streven is om de conceptwet dit jaar nog ter goedkeuring aan te bieden aan De Nationale Assemblee (DNA). Na aanname van de wet zullen consumenten in Suriname veel beter worden beschermd.

error: Kopiëren mag niet!