Asiskumar Gajadien: ‘Voorzitter DNA verwatert democratische principes’

Het DNA- lid Asiskumar Gajadien betreurt de houding van de voorzitter van De Nationale Assemblee Jenny Simons die zij afgelopen dinsdag ten toon spreidde. Hij vindt dat de voorzitter te ver is gegaan en niet eens de moeite heeft genomen om te luisteren naar wat door hem gesteld werd, waardoor zij achteraf toch haar verontschuldigingen moest aanbieden. “Het uitvaren zou nog net kunnen op een lagere school door een juffrouw.”
Dinsdag werd de initiatiefwet om de salarissen bij de Rekenkamer aan te passen, behandeld. Gajadien meende dat er sprake was van “onbehoorlijk bestuur” in het college, omdat amendementen die waren aangebracht aan het wetsontwerp niet aan alle initiatiefnemers waren aangeboden voor ondertekening. Hij vroeg de voorzitter ook of het parlement was verworven tot een bacovewinkel. Simons die zich hierover heel boos maakte, diende Gajadien van repliek door hem in herinnering te brengen dat hij dan ook part en deel is van het onbehoorlijk bestuur.
Gajadien stelt dat de democratische instelling verschilt van persoon tot persoon. Wetten worden in een parlement niet in huishoudelijke vergadering behandeld. Dus tot het moment dat die wet klaar was voor behandeling voor de openbare vergadering, was dat een geruststelling voor hem.
Gajadien geeft aan dat zij als oppositie juist hebben meegewerkt om de wet zo snel als mogelijk te behandelen. ‘Maar als er vanaf het begin  meegewerkt is, moest de voorzitter ook fair genoeg zijn om dan iedereen te betrekken om het amendement te tekenen’, zegt Gajadien.
Na de interventie van Gajadien heeft de parlementsvoorzitter het amendement toch achteraf laten tekenen. Volgens Gajadien deed Simons alsof zij het niet gezien had, terwijl het stuk voor de vergadering voor haar lag. Gajadien stelt dat hij strijd zal blijven voeren voor verhoging van de democratische waarden en zich niet van zijn stuk zal laten brengen.

error: Kopiëren mag niet!