‘Toezegging mijnbouwgebied kleine goudzoekers dateert van 2011’

Kleine goudzoekers hebben vanaf het jaar 2011 de toezegging dat ze een eigen mijnbouwgebied krijgen om op zoek te gaan naar goud. Dat zegt BEP-parlementariër Ronny Asabina. Asabina oriënteerde zich in Nieuw-Koffiekamp, nadat verhitte goudzoekers een bedrijfsauto van Iamgold in brand hadden gestoken. Hij zegt dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wel vaart moet maken met de belofte die is gedaan aan de kleine goudzoekers. De toezegging is gedaan door de Commissie Ordening Goudsector (OGS), onder leiding van Gerold Dompig.
‘Ik weet dat de commissie mandaat heeft om de sector te ordenen en in dat kader bevoegdheid heeft om bepaalde handelingen te plegen, maar het is niet de commissie die de concessie zal verstrekken. Ik heb begrepen dat het ministerie op de hoogte is dat de commissie een bepaald deel van het werk, zoals het verlenen van concessies, mag doen. Het probleem is echter dat het traject te lang duurt. De toezegging van een eigen mijnbouwgebied dateert al vanaf 2011 en je kunt niet van die jongens verwachten dat ze jaar in jaar uit geduld betrachten. Die jongens hebben hun eigen verplichtingen naar hun familie toe, naar hun omgeving toe en ook naar zichzelf toe’, meent Asabina.
De BEP-parlementariër zegt dat de jongens zichzelf in gevaar brengen door in mijnen van Iamgold te gaan. ‘Zo hoort het niet. Die jongens zijn kleine ondernemers. Het beleid van de regering is om ondernemerschap te stimuleren. Die jongens willen geen aalmoes, ze werken en ze hebben geïnvesteerd in werktuigen. Die kunnen niet zomaar aan de kant worden gezet. Het enige wat ze willen, is dat de overheid hen tegemoet komt met een stukje mijnbouwgebied, waar ze in staat zijn om een beetje ontwikkeling voor hunzelf op gang te brengen. Verder hoeft de overheid niets te doen.’ Volgens Asabina kunnen ook de ferme situaties die ontstaan in de goudvelden, waarbij goudzoekers niet ervoor deinzen om elkaar van het leven te beroven, tot beheersbare proporties worden gebracht. Hij hoopt dat het ministerie op korte termijn een mijnbouwgebied toewijst aan de kleine goudzoekers. De situatie in Nieuw-Koffiekamp is voorlopig stabiel, zegt de BEP-parlementariër.
Seshma Bissesar                

error: Kopiëren mag niet!