Problematiek bekkenbodem krijgt aandacht van Spaogs

De wereldwijd veel voorkomend bekken- en bekkenbodemproblematiek is goed en laagdrempelig te behandelen. Veel vrouwen en in mindere mate mannen, lopen uit schaamte, veel te lang met dit soort klachten rond terwijl ze met een therapie, medicatie of operatie snel geholpen kunnen worden. De bekkenbodemfysiotherapeut H. Dubbeling–Ruijlte deed deze uitspraak tijdens het symposium ‘Bekken- en bekkenbodempathologie’ van de Stichting Postacademisch Onderwijs Geneeskunde Suriname (Spaogs) afgelopen zaterdag in de ballroom van Torarica.
Alle klachten gerelateerd aan pijn bij urine of ontlasting, incontinentie of moeilijk kunnen urineren of ontlasten zijn de revue gepasseerd tijdens het symposium. De Spaogs wil hiermee in samenwerking met de Surinaamse Vereniging van Fysiotherapie en het ministerie van Volksgezondheid de bekkenbodemproblemen onder de aandacht brengen van gezondheidswerkers en specialisten zoals urologen, gynaecologen en chirurgen. In Suriname is het een veel voorkomend probleem, maar de cijfers zijn niet bekend, omdat er onderrapportage is mede door de schaamte en de onbekende behandelmethoden bevestigt Yvette Chou-Lie, anesthesioloog en tevens bestuurslid van Spaogs.
Door sprekers uit binnen- en buitenland zijn er presentaties verzorgd. De deelnemers hebben de opgedane kennis kunnen testen door middel van  casus.

error: Kopiëren mag niet!