‘Kwamalasumutu moet op zonne-energie’

Kwamalasumutu moet op zonne-energie’Orlando Olmberg,directeur Guguplex NV, heeft onderzoek gedaan in het Kwamalasumutu-gebied aangaande de ontwikkelingen van zonne-energie in het dorp. Het onderzoek is in 2012 uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Gisteren werd het verslag overhandigd aan Jim Hok, minister van NH. ‘In 1995 is er al onderzoek gedaan in het dorp, met als doel het dorp te voorzien in de energiebehoefte. Het doel is helaas niet gehaald’, zegt Olmberg. Aan de hand van dat onderzoek moest nagegaan worden wat de mogelijkheden zijn. In maart 2013 is Guguplex NV zelf naar het gebied geweest om een enquêteonderzoek te doen. Aan de hand van alle informatie die verzameld is,kon een gedegen document aan het ministerie worden overhandigd.
Hok zegt dat de opdracht is gegeven aan Guguplex NVom te kijken waar het mis is gelopen bij het vorig onderzoek. ‘Wat er allemaal fout is gegaan tijdens het vorig onderzoek zou kunnen liggen aan het feit dat er weinig gekeken is naar de toekomst, onderhoud en hetvoorzien in reserveonderdelen. Intussen is het dorp Kwamalasumutual uit de duisternis gehaald’, zegt de minister. Er wordt gekozen voor zonne-energie, omdat het transporteren van brandstof voor de generator naar Kwamalasumutuheel erg duur is, gezien de afstand. ‘Er zijn al mensen in het gebied die al gebruikmaakten van zonne-energie en dat stemde goed’, zegt Hok.‘En nu kunnen we daarop voortborduren.’
Er wordt verder gekeken waar deze vorm van energie nog toegepast kan worden.De minister zegt dat deze vorm van energie naast de bestaande vorm komt en niet in plaats van.

error: Kopiëren mag niet!