Parlement bezorgd over escalatie goudgebied Iamgold

De parlementariërs Diana Pokie en Radjkoemar Randjietsing eisen van de regering tegemoetkoming naar de porknokkers toe die eergisteren slaags zijn geraakt met leden van de goudordeningscommissie in de goudconcessie van multinational Iamgold. Voor Pokie is het onaanvaardbaar dat de regering de porknokkers verdrijft van hun goudrijke winningsgebieden en hun plaatsen toewijst waar dit kostbare erts niet te vinden is. ‘En dat wordt gedaan in het belang van de buitenlandse goudmultinational.’ Ze vraagt opheldering van de regering waarom de commissie de porknokkers uit hun oorspronkelijke goudwinningsgebied Rorac heeft gezet. Bij Rorac kwamen ze nog aan hun trekken.
Randjietsing wees op het onverantwoordelijke gedrag van de regering ‘waarmee zij de porknokkers het brood uit de mond haalt’. Hij vroeg waarom er wel grote goudconcessiegebieden zijn afgestaan aan regeringsgelieerde personen, terwijl de goudzoekers van Brokopondo die historische rechten hebben op deze gebieden, met lege handen zijn gelaten. Pokie had geen goed woord over voor de commissie goudordening en vroeg zich af of het haar bedoeling is de kleine goudzoekers brodeloos te maken, in plaats van orde te brengen op de goudvelden.
De verhitte porknokkers hebben in hun boosheid de woning van de kapitein van Njoen Koffiekamp met stenen bekogeld. De dignitaris probeerde de directie van Iamgold in veiligheid te brengen in zijn residentie. Pokie die de woestheid van de goudzoekers begreep, keurt de bejegening van de dignitaris af. ‘De kapitein geniet hoe dan ook respect en dat moet hem ook gegeven worden.’

error: Kopiëren mag niet!