Politieman integraal vrijgesproken in schietincidentzaak Saramaccastraat

Kantonrechter Dinesh Sewratan sprak de politieman, Revelino P., gisteren vrij van de gehele tenlastelegging. Dit, mede op grond van het feit dat de verdachte per abuis een schot loste, welke volgens de rechter niet als grove en aanmerkelijke schuld wordt aangenomen. Op 29 oktober werd het slachtoffer, Galimo Adjako, aan de Saramaccastraat dodelijk geraakt door een politiekogel, afgevuurd door de verdachte. Op die bewuste dag ontving de politie een melding van een kappartij, waarbij een winkelier aan de Saramaccastraat een klant met een houwer had bewerkt. De politie-eenheden rukten uit naar de plaats van delict, omdat een menigte zich daar had verzameld om te reageren op de kappartij. De politie arriveerde en de winkelier werd onder zware begeleiding weggebracht naar het bureau. De menigte bedreigde de winkelier te zullen doden.
De magistraat had reeds eerder op de zitting beeldmateriaal bezichtigd. Tijdens de uitspraak destilleerde de magistraat dat de boze menigte niet tot bedaren was te brengen. Toen de politie de winkelier in de bus liet zitten, werd deze door de menigte geschopt en geslagen. Na de afvoer van de winkelier kwam de menigte af op de politiemannen. Op die situatie tot bedaren te brengen, trok Revelino zijn dienstwapen en loste een waarschuwingsschot. Hierbij werd een onschuldige burger dodelijk geraakt. Na de schot kwam de menigte zelf tot bedaren.
De openbare aanklager, Duncan Nanhoe, had tegen de verdachte 12 maanden voorwaardelijk geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan dood door schuld. Volgens verklaring van de verdachte had hij slechts een waarschuwingsschot gelost, omdat de situatie op dat moment heel chaotisch en dreigend was. Echter raakte de kogel het slachtoffer, dat op dat moment met een kind in zijn armen stond, in zijn hoofd. Advocaat Stanley Marica pleitte voor integrale vrijspraak. Hij was tijdens de uitspraak niet aanwezig en liet zijn collega advocaat Valery Piqué waarnemen. De magistraat sprak de verdachte integraal vrij.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!