Opkomst India als een grote mogendheid (slot)


In de laatste decennia wordt aan de snelle groei van een aantal landen veel aandacht besteed. Het gaat hier in de eerste plaats om de BRICS landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika. China, die op een na de grootste economie ter wereld heeft, wordt in bepaalde kringen zelfs aangeduid als semi Superpower. Ontwikkelingen wijzen erop dat ook India op weg is een grote mogendheid te worden, omdat tegen 2020 dit land met 1.2 miljard inwoners tot de 4 grootste economieën zal worden gerekend. Zij beschikt over veel soft power, goed functionerende instituten, handhaaft de Rule of Law, houdt regelmatig regionale en nationale verkiezingen, onderhoudt goede betrekkingen met een talentvolle diaspora en zal binnen 10 jaren beschikken over “the biggest potential workforce” In dit tweede deel zal ook weer nader worden ingegaan op de successen, problemen en perspectieven van dit groot land.

Buitenlandse betrekkingen

India is doordrongen van haar status als grootmacht, maar zijn regionale en mondiale positie komt niet voldoende tot uiting, ondermeer door het ontbreken van “collective thinking about its long term policy goals” en “a lack of strategic culture”. Chatterjee, hoogleraar Boston University sprak tijdens haar bezoek aan New Delhi met een aantal top diplomaten en politici en schreef in  Foreign Affairs dat het beleid vaak individualistisch is en wijst op “New Delhi’s caution about rising expectations is tied to its fear that a growing India might have to take on responsibilities commensurate wit its power. Shasi Tharoor, Minister in het kabinet en Oud onder Secretaris Generaal van de Verenigde Naties stelt dat India veel meer fondsen beschikbaar moet stellen  t.b.v het buitenlandsbeleid om bv meer diplomaten aan te trekken. In zijn buitenlands beleid moet India rekening houden met 2 buurlanden met wie oorlogen zijn gevoerd. “The main threats facing India are clear; an unstable fading but dangerous Pakistan; a swaggering and intimidating China. De betrekkingen met beide landen zijn complex. Voor India geldt om,  met de nodige “strategic restraint”, confrontaties en spanningen te voorkomen.  De verkiezing enkele maanden geleden, van Nawaz Sharif, die voor de derde keer als Premier van Pakistan aan het bewind is, werd in India met gematigd optimisme ontvangen. Aangenomen wordt dat de betrekkingen tussen beide landen in de toekomst  zullen verbeteren. Geopolitieke, economische en strategische belangen van India en China noodzaken dat beide landen samenwerken op diplomatiek niveau en in relevante internationale fora. Uit onderstaande staat blijkt dat op basis van nationale belangen beide landen veel investeren in hun “military capabilities”.          

                                               

How they line up

Military capabilities, 2012

 

Active forces

Reserves

Main battle Tanks

Principal     surface     combatants

Tactical Submarines

Combat

Capable

aircraft

Strategic

missiles

Defence

Budget

$bn

India

1,325,000

1,155,000

3,274+

24

15

870

54

38.5

China

2,285.000

510,000

7,430

77

61

1,903

502+

102

Pakistan

642.000

na

2,411+

10

8

423

60

5.8

Indonesia

395,000

400,000

na

11

2

69

na

7.7

Source :IISS Military Balance, 2013

De eerste buitenlandse reis van de Premier van China Li Keqiang was India in mei 2013 en tijdens gesprekken met de Indiase autoriteiten benadrukte de Premier dat de betrekkingen tussen beide landen moeten berusten op wederzijds vertrouwen, versterkte samenwerking en kijken naar de toekomst. De handel bedroeg $ 60 miljard en kan in de komende jaren toenemen met 50%.

Perspectieven

India is in de afgelopen jaren getransformeerd “from a basket case into a powerful engine of growth”. Bhagwati en Panagrahiya van Columbia University stellen in hun boek”  “Why growth matters” dat de groei weer op gang kan komen indien het land een aantal hervormingen en maatregelen op specifieke gebieden kan doorvoeren. Ook Gurucharan Das, oud CEO van Procter and Gamble (India), pleit in zijn niet zo lang geleden uitgekomen boek voor een sterke regering die snel beslissingen kan nemen, waarbij rekening wordt gehouden met de rule of law en open moet zijn om verantwoording af te leggen. Hervormingen moeten kortom betrekking hebben op verdere liberalisering van de economie, streamlining van het besluitvormingsproces en strenge monetaire discipline.

Volgend jaar worden Algemene verkiezingen gehouden waarbij één van de 2 grootste nationale partijen de Congress en BJP, samen met andere partijen, het Premierschap zal opeisen. De BJP heeft Narendra Modi, Chief, Minister, van één van de welvarende statenGujerat aangewezen als voorzitter van hun verkiezingscampagne. Het is niet uitgesloten dat Congress Rahul Gandhi, Vice Voorzitter van de Partij als kandidaat Premier zal voordragen. Ook kan een derde front, bestaande uit regionale partijen aan de verkiezingen deelnemen. De regering onder leiding van de grootste Partij , de Congress, bestaat uit verschillende partijen. Echter zijn om vooral regionale belangen enkele coalitiepartijen niet vaak bereid regeringsvoorstellen goed te keuren. Hierdoor zijn enkele belangrijke hervormingsvoorstellen niet tijdig goedgekeurd en andere wetgevingsproducten op de lange baan geschoven. De dominante positie van de Congress, die van de 64 jaren 53 aan de macht is geweest wordt thans verzwakt door de opkomst van regionale partijen in bv. Uttar Pradesh,West Bengalen,Maharastra, Tamil Nadu en Gujerat Bihar. Onder de leiders van deze staten zijn 3 vrouwen nl. Mamata Bannerjee, Jayalalitha en Majawattee die een invloedrijke positie in de politiek innemen. De regionale leiders “run some of India’s wealthiest states and preside over more than 600 miljoen people. Het is te vroeg om te kunnen voorspellen, welke partij de grootste verkiezingswinst zal behalen. Alle partijen zullen echter rekening dienen te houden dat India van vandaag fundamenteel is veranderd. “The India that we know today, the India not of somnambulant water buffaloes and clangorous temples and broken telephones, but of high tech firms and social entrepreneurs and new cities rising up from the planes. Er is geen twijfel dat India op weg is een grote mogendheid te worden. “The real question is whether it wants to” concludeert de Economist in een hoofdartikel getiteld “ Can India become a Great Power”?

Kriesnadath Nandoe

error: Kopiëren mag niet!