Districtsraadsleden zijn eindelijk wakker geworden

De districtraadsleden hebben in het weekend van 21/22 januari 2012 in het district Nickerie vergaderd. Als wij het DLGP goed doornemen, kunnen wij met alle gezag zeggen dat de districtsraadsleden heel belangrijke volksvertegenwoordigers op districtsniveau zijn. Over dit punt ben ik het helemaal eens met de geestesvader van het DLGP,  mr. B. Ahmadali. Hij heeft in alle voorkomende gevallen het belang van de districtraadsleden benadrukt. Volgens zijn filosofie zijn deze districtsraadsleden even belangrijk of zelfs belangrijker zijn dan de leden van De Nationale Assemblee. De districtraadsleden van alle districten hebben de afgelopen jaren hun oren goed te luisteren gezet. De leiding heeft ook altijd gepleit voor een betere schadeloosstelling voor deze belangrijke en onmisbare districtraadsleden. Er is veel geld gestopt in hun scholing en training. Allerlei opleidingen zijn speciaal voor hen opgezet en verzorgd. Vrijwel een ieder is het eens met wat zij vragen. Over dit onderwerp hoeven wij geen discussie te voeren. Wat de raadsleden nu gevraagd hebben aan schadeloosstelling,  is meer dan redelijk en billijk in vergelijking met de schadeloosstelling die de DNA-leden krijgen. Ik draag dan ook de volle overtuiging dat de leiding van het DLGP eveneens zijn volledige ondersteuning zal geven aan de leden van dit orgaan. De Districtsraad is immers het hoogste politiek –bestuurlijk orgaan van het district. De belangrijkheid van de Districtsraad, bekeken vanuit de invalshoek van het DLGP is in feite niet meer weg te denken.
Vergelijking Schadeloosstelling tussen de DR-leden en DNA-leden
Ter oriëntatie, een korte toelichting om het voor de gemiddelde lezer begrijpelijk te maken. De leden van De Nationale  Assemblee krijgen een schadeloosstelling  van (volgens de districtsraadsleden van  10/3 x SRD 3.300)= SRD 11.000 per maand. Dus elk willekeurig lid van DNA krijgt een schadeloosstelling van SRD 11.000 per maand. Wat wij ook weten, is dat de leden van DNA van uit de overheid een pensioen krijgen. Een concreet voorbeeld. De assembleeleden Matai, Jairam en Ferreira hebben 10 jaren (2x 5 jaren) in het parlement gezeten. Hun pensioenuitkering is gelijk aan de volledige schadeloosstelling (100% van hun maanduitkering), welke gelijk is aan SRD 11.000 per maand. Het mooie van dit geval is wel dat de volksvertegenwoordigers die in deze categorie vallen, in werkelijkheid geen kopercent aan pensioen hebben gestort. Als iemand  10 jaren in het parlement gezeten heeft, gaat zijn of haar pensioen onmiddellijk in.
Een ander voorbeeld. Mevrouw H.Ramdien, de huidige districtscommissaris van Coronie, heeft ook 5 jaren in het parlement gezeten. Zij heeft recht op een pensioen, welke gelijk is aan 50%  van de schadeloosstelling  van een DNA-lid. Mevrouw Ramdien zou dus SRD 5.500 per maand aan pensioen moeten krijgen. Maar omdat zij de leeftijd van 55 jaar niet heeft bereikt, moet zij wachten op haar pensioen.
Schadeloosstelling van de districtraadsleden
De districtsraadsleden ontvangen nu een schadeloosstelling van SRD 1.138 per maand (ongeveer 10% van wat een DNA-lid verdient). Zij zijn even heel erg belangrijk en zij doen heel goed werk en ze zijn onmisbaar in het district. De schadeloosstelling (30%) die de districtsraadsleden nu vragen, is naar mijn bescheiden mening redelijk en billijk. Zij willen niet gelijk geplaatst worden naast een DNA-lid, zij willen ook geen SRD 11.000 per maand hebben. Zij willen slechts een schadeloosstelling  van 30% van wat een DNA-lid per maand verdient. Dat wordt dus SRD 3.300 per maand. En dat is toch niet veel?
Velen zullen het met mij eens zijn dat een aantal districtsraadsleden een hogere geestelijke en morele bagage heeft dan vele DNA-leden. Om maar een voorbeeld te noemen: de ondervoorzitter van de Districtsraad in Nickerie is een hoofdonderwijzer. Deze ondervoorzitter gedraagt zich onder alle omstandigheden als een fatsoenlijke volksvertegenwoordiger op districtsniveau; dit kan jammer genoeg niet gezegd worden van de lijsttrekker van de Mega Combinatie, nu een DNA-lid, dat zich vaker schuldig maakt aan liederlijke taal; een communicatiemodel welke niet thuis hoort bij een fatsoenlijke burger. Brave en fatsoenlijke burgers in Nickerie weten met hem geen raad. Voor correctie is hij niet vatbaar en waarschijnlijk staan de oversten machteloos tegenover “de president van Nickerie”. Hopelijk dat die  correctie komt, daarvoor hebben wij tot 25 mei 2015 de tijd.
Het goede werk van “Bas”
De ‘headman’ van het DLGP heeft de belangrijkheid van de Districtsraad benadrukt. Volgens dit instituut hebben de  116 districtsraadsleden  belangrijke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de overheid meegekregen. Het is ook vastgelegd in allerlei documenten. Als trendsetter van het DLGP hebben de districtsraadsleden heel goed naar ‘Bas’ geluisterd. Zij hebben nu een brief naar de president van de republiek Suriname gestuurd en willen slechts en ook slechts een schadeloosstelling hebben, welke gelijk is aan 30% van de schadeloosstelling van een DNA-lid. Het is niet veel gevraagd. Geld is er zat.  Onlangs is met gelden uit het Districtsfonds van Nickerie een wagen gekocht voor de districtscommissaris. De doorsnee Nickeriaan bestempelt dit wel als een vorm van onnodig uitgeven van staatsmiddelen. Maar zij moet zich toch ook kunnen verplaatsen?  Over de noodzaak van deze aankoop zullen wij het nu niet hebben. Op een gewiekste manier worden staatsmiddelen verbrast. ‘A moni de hele hela’, dus waarom niet? De IDB-gelden zijn immers aanwezig. Het verzoek tot het optrekken van de schadeloosstelling van de districtsraadsleden kan in deze fase als een eerste stap gezien worden. Tenslotte wil ik de districtsraadsleden adviseren (zij kunnen advies inwinnen bij de directeur van het DLGP) om ook hun pensioenen, net als de leden van DNA, veilig te stellen, want ze zijn volgens het DLGP even belangrijk als de leden van DNA. Hiervoor kunnen ze kosteloos advies inwinnen bij ‘Bas’.
 
Hardeo Ramadhin

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!