Roofmoordzaak Anthony Eersel: Getuigen/verdachten leggen geheel andere verklaring af

Paramaribo-In de roofmoordzaak van de toerist Anthony Eersel op 5 september 2011 aan de Romestraat zijn vier verdachten aangehouden. ‘Meester, wilt u Renold K. naar huis sturen. Hij weet niets af van deze zaak meester. Hij zit onschuldig vast’, zei Furnen K. gelijk na het verzoek van advocaat Irvin Kanhai. De advocaat verzocht de rechter om zijn cliënt Renold K. voorlopig in vrijheid te stellen. Volgens Kanhai zijn er geen ernstige bezwaren tegen zijn cliënt.
 
Hierna verzocht Renold de rechter zelf ook of hij naar huis mocht gaan. Hij hield de rechter voor dat hij in een examenklas zit. Hij wil dit schooljaar niet missen. De magistraat wees het verzoek af. Zij was de mening toegedaan dat het om een zeer ernstig feit gaat. ‘Iemand is van het leven beroofd en die persoon komt nooit meer terug’, zei de rechter tegen Renold.  Op 9 februari zal de rechter de verbalisanten en twee ander getuigen horen.
 
Gisteren werden twee van de medeverdachten, Furnen K. en Cliford L., als getuigen gehoord tegen Renold. Volgens de verklaring van Furnen en Cliford is Renold niet de tipgever geweest. Beide jongemannen hadden bij de politie verklaard dat Renold op die bewuste dag Furnen had opgebeld. ‘Wang optie de. Wang man def teki.’ Dit zou Renold aan Furnen gezegd hebben in een telefoongesprek. Furnen is toen samen met Cliford en Guillermo naar Munderbuiten gereden. Renold zou hebben gezegd dat een Nederlander in beschonken toestand verkeerde. Hij heeft een dikke gouden ketting om zijn hals. De comparanten moesten die ketting roven. Op de zitting kwam Furnen terug op zijn verklaring. Hij beweerde dat Renold hem wel gebeld had, maar niet om het latere slachtoffer te beroven. Cliford kende de toerist. Hij verhandelde drugs voor het latere slachtoffer. Uit de verklaring van Cliford blijkt dat Eersel hem wat schuldig was. Op die dag was hij daar om zijn geld te vragen. Toen zou Eersel tegen hem tekeer zijn gegaan. Zij kregen een woordenwisseling waarna zij op de vuist zijn gegaan. Furnen zag de worsteling en belde Guillermo op om hen op te halen. Zij hadden zich in een bosschage schuilgehouden, totdat Guillermo arriveerde. De toerist is van zijn halsketting beroofd en vervolgens neergestoken door Cliford.
Twee jongens die de twee daders zagen rennen, zijn gisteren ook gehoord. Zij verklaarden elk dat zij de twee heren zagen  rennen en instappen in een grijze wagen. Een van de getuigen is 15 jaar. Hij had gezien dat een van de heren een rasta haardracht had. Geen van de twee getuigen kon echter  de gezichten van de daders herkennen vanwege de slechte belichting.
 
Furnen en Cliford beweerden op de zitting dat de politie hen met een grote moker had bedreigd. Zij hebben als het ware datgene verklaard wat de politie eigenlijk wilde horen. De magistraat wil voor de duidelijkheid de verbalisanten op de volgende zitting verhoren. Alle verdachten blijven aangehouden.
 
Saskia Bandhan

Geef een reactie

error: Kopiëren mag niet!