Met de vervanging van de ministers Ramon Abrahams en Ginmardo Kromosoeto op 11 juni 2013 heeft de regering Bouterse, in deze regeerperiode al negen ministers en een onderminister ontslagen.
Het vervangen van ministers blijkt een gewoonte van deze president te zijn getuige zijn handelingen in het verleden. Steeds wanneer de president in een lastig parket komt door verkeerd beleid of handelingen moeten anderen het veld ruimen. De president zelf blijft buiten schot. De aanstelling van Bouterse als president in 2010 is van meet af aan een ontoelaatbare vergissing geweest. In Nederland is hij veroordeeld voor drugsmisdrijven en in Suriname is hij verdachte van de decembermoorden. Hij is nimmer verschenen op een zitting van beide gerechten waardoor hij getoond heeft geen respect te hebben voor de rechterlijke macht. Ook voor de wetgevende macht heeft hij nooit respect getoond getuige zijn afwezigheid in het Surinaams parlement als gekozen parlementarier. Bouterse heeft nimmer getoond respect te hebben voor de rechtstaat Suriname. Zijn enige drijfveer om President van Suriname te worden is om uit handen te blijven van justitie vanwege de lopende verdenkingen van strafbare feiten. Het totale regeringsbeleid is daarop gebaseerd.
GEEN VISIE
In de loop van zijn politieke loopbaan heeft Bouterse nimmer getoond over datgene te beschikken waarvan hij anderen beschuldigt. Deze president heeft geen visie, bij hem gaat het slechts om macht. De vele mooie en onuitvoerbare beloften worden door hem gepresenteerd als visie terwijl het volk daarmee in slaap gesust wordt. Vriendjespolitiek, regelarij en favoritisme op grote schaal is een kenmerk van deze regering. Bij de Centrale Bank van Suriname vinden onverklaarbare verdampingen plaats van geldreserves en goud. Door gebrek aan visie en organisatie en op zoek naar inkomsten wordt de Republiek Suriname van het ene avontuur in het andere gestort. De gouddeals met multinationals zijn hiervan een voorbeeld. De Nationale Assemblee (DNA) wordt overrompeld om een gouddeal met Surgold aan te gaan. Ook het zoeken naar middelen in China voor de droomprojecten is een ander voorbeeld. Wat de achtergrond van de belangstelling van China is voor Suriname lijkt Bouterse maar weinig te interesseren. Dat straks een vreemde mogendheid een dikke vinger in de pap krijgt in Suriname en daardoor de souvereiniteit van Suriname op het spel gezet wordt, wordt op de koop toe genomen.
VAN RECHTSTAAT NAAR MACHSTAAT
Bouterse heeft volop kunnen profiteren van de mogelijkheden die de herleefde rechtstaat hem bood alvorens hij president werd. Tijdens zijn presidentschap werd de rechterlijke macht in haar werkzaamheden belemmerd door de aanname van de amnestiewet. Op 5 mei 2012 is op het Onafhankelijkheidsplein, door Bouterse in zijn hoedanigheid als president, personen die een andere mening op na houden uitgemaakt voor vijanden van het volk. Bij die gelegenheid omhelsden drie veroordeelde mannen die vroeger vijanden van elkaar waren, elkaar innig en beloofden dat zij tot 2030 aan de macht zullen blijven. Ook een staatspriester waarschuwde op het plein dat men nooit moet proberen tegen het plan van zijn Almachtige in te gaan. ‘Anders zal God u op een of andere manier verwijderen.’ ‘Soms verwart deze bisschop zijn bazen en zegt hij ‘God’ waar hij ‘Bouterse’ bedoelde aldus colomnist Sheila Sitalsing in DE VOLKSKRANT. Hierbij is het opmerkelijk dat zonder enige wettelijke grondslag Bouterse een Counter Terrorism Unit, CTU in het leven heeft geroepen om bepaalde groepen te beveiligen. De wettelijke status van de CTU is onduidelijk en de rechter heeft een uitspraak gedaan in het nadeel van de CTU. Dit alles wijst erop dat de huidige machthebbers de rechtstaat aan het slopen zijn.
OPROEP
Nu ondemocratische, visieloze en aan eigen belang denkende krachten bezit van de macht in Suriname lijken te hebben genomen moet alles in het werk worden gesteld om deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Personen die in binnen- of buitenland veroordeeld zijn mogen niet in aanmerking komen voor belangrijke staatsambten zoals president, vicepresident, minister, assembleelid, district-commissaris etc. Als eerste stap hiertoe moet Bouterse als president worden reshuffeld.