Gezondheidssituatie evacuees Marowijne stabiel

Alertheid is wel geboden, maar de gezondheidstoestand van alle evacuees in het Ronny Brunswijk Stadion te Moengo is vrij stabiel. Dit zegt dokter Aloysius Koendjbiharie, arts van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Wonoredo in Moengo. Hij heeft samen met districtscommissaris Theo Sondrejoe en een poli-medewerker de vorige week een bezoek gebracht aan het stadion en de bewoners ook gesproken over hun gezondheid. De sanitaire voorziening ziet er volgens hem ook goed uit. ‘Er heeft zich zover mij bekend geen uitbraak van ziekte voorgedaan. Dat moeten wij nu gezamenlijk voorkomen, want er bestaat bij overstroming kans op uitbraak van ziekte vanwege voorkomende ziektekiemen op de plek des onheils’, zegt de arts.
Tijdens de ronde heeft de arts de bewoners erop gewezen dat zij alert moeten blijven en elk geval van ziekte moeten rapporteren aan de poli. Mede op basis van de bestaande rapportage zal er tijdig worden ingegrepen. Koendjbiharie zegt dat de evacuatie van de mensen goed is aangepakt vanuit het medisch oogpunt bekeken. Met het verschaffen van gezonde voeding en goederen om goed te slapen, wordt de gezondheid stabiel gehouden. ‘Ik merk dat de mensen ook preventief handelen en ik wens dat dit zo blijft’, aldus de medicus.
Als het waterniveau in de Cotticarivier gedaald is en de bewoners besluiten terug te keren naar hun dorpen, dan zal volgens Koendjbiharie medisch deskundig advies noodzakelijk zijn. Gelukkig ligt die coördinatie in handen van het NCCR. Hij verwacht dat zoals gebruikelijk de medewerking van gezondheidsdeskundigen in Marowijne gevraagd zal worden via de burgervader van het district.
 

error: Kopiëren mag niet!