EBS vraagt bewoners Militairproject zelf te betalen voor EBS-palen

De NV Energiebedrijven  Suriname (EBS) vraagt de bewoners van de Suikerrietweg achter het Militairproject, die al 5 jaren vragen naar elektriciteit in het gebied, zelf op te draaien voor de kosten die nodig zijn voor palen en ander materiaal. De bewoners van dit gebied zijn woedend en zeggen de wegen te zullen barricaderen als het ministerie van Natuurlijke Hulbronnen niet ingrijpt. ‘Wij bedelen het ministerie al 5 jaar voor elektriciteit en dan moeten we nu horen dat we allemaal bedragen van SRD 5.000 moeten neertellen om een aansluiting, terwijl het bedrijf niet eens overgaat tot actie’, aldus een bewoner. Annemarie Aroma zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat ze zelf een offerte is gaan halen bij EBS, omdat ze niet meer kon wachten op het ministerie van NH. ‘Ik moet een bedrag van SRD 4.710 betalen en een waarborgsom van SRD 55. Ik kan dit bedrag totaal niet opbrengen en in de maand juli vervalt de offerte’, aldus Aroma. Ze zegt dat op de offerte staat aangegeven dat de klant zelf moet betalen voor het hoogspanningsnet en de transformator. ‘Wij kunnen niet hiervoor betalen. Dat moet de EBS zelf doen. En dan hebben ze wel stroompalen aangelegd op een straat waar er niemand woont.’
Aroma heeft contact gehad met een districtsraadslid en NDP-parlementariër Jenny Warsodikromo. Beiden hebben beloofd de bewoners te zullen helpen, echter wordt er nog geen hulp geboden. Ook de districtscommissaris van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, is om hulp gevraagd. Volgens Aroma zou de voorzitter van de Bond van Leraren, Wilgo Valies, jaren terug een handtekeningenactie hebben gehouden in de buurt en ondersteuning hebben gevraagd aan de hele groep in een poging om via de EBS aan stroom te komen. Toen hij en de rest van de groep in het Militairproject stroom kregen, hebben ze echter nooit meer gekeken naar de bewoners aan de Suikerrietweg. ‘Ze zijn ons vergeten. Bovendien hebben ze allemaal slechts SRD 800 betaald voor hun aansluitingen en kijk hoeveel wij moeten betalen’, aldus Aroma. Ze vindt het erg dat de EBS op deze manier omgaat met een groep die keihard werkt om vooruit te komen in de samenleving.
Volgens Aroma zou recent nog een tijger die de buurt terroriseerde, zijn gevangen door de dierentuin. De bewoners vragen om hulp aan de autoriteiten. Dagblad Suriname trachtte een reactie te krijgen van NDP-parlementariër Jenny Warsodikromo en technisch directeur Marcel Eyndhoven van de EBS. Beiden bleven onbereikbaar voor commentaar.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!