‘CUS heeft viering Hindoestaanse immigratie goed voorbereid’

De Culturele Unie Suriname (CUS), met als voorzitter Ashwin Adhien, heeft de viering van de Hindoestaanse Immigratie op 5 juni heel goed voorbereid. Dat zegt Kirti Ramautar van de public relations van de CUS in gesprek met Dagblad Suriname. ‘We gaan allemaal beginnen met een praalwagenoptocht. De verzamelplaats is aan de Lalarookhweg waar de optocht start. We gaan tijdens de loop langs het Baba en Maiplein en stoppen uiteindelijk op het vlaggenplein. Er zal ook een schouwspel zijn aan de Waterkant waar er een boot zal aanmeren en precies de situatie van 140 jaren terug zal worden nagebootst, namelijk hoe de immigranten naar Suriname kwamen’, zegt de enthousiaste Ramautar. ‘Er is ook een kranslegging bij het Baba en Maimonument en bij het monument van Mama Sranan’, zegt ze verder.
In de middaguren zal er toneel worden gespeeld op het plein waarna ook Surinaamse artiesten zullen zorgen voor muziek. Ook culturele groepen uit India zullen een show weggeven deze dag. Ramautar zegt dat het streven van de CUS, namelijk veel jongeren te betrekken in dit gebeuren, geslaagd te noemen is. ‘Vanaf de intake in april hebben vele jongeren deel uitgemaakt vanaf de organisatie en tot nu toe blijven ze participeren en beslissen ze samen met ons.’ Veel jongeren zijn actief betrokken geweest in de voorbereiding van de activiteiten.
Niet alleen in Paramaribo zullen er activiteiten worden gehouden op deze dag. Ook in de districten Saramacca en Nickerie zullen er onder andere sportactiviteiten worden gehouden. ‘Er zullen ook muziekoptredens worden verzorgd in Nickerie. Er zal een zangvogelwedstrijd worden gehouden. Tevens zal er ook in Nickerie een culturele show uit India worden gegeven en als laatste komt er een lezing in samenwerking met Stichting OHM’, zegt Ramautar. Er zal een veertigtal markante Hindoestaanse Surinamers worden gehuldigd deze dag.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!