Beschermer zeeschildpad-eieren veroordeeld wegens stroperij

De 41-jarige Benito Kajoeramari is wegens stroperij veroordeeld tot 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar. Op 2 maart 2013 werd Kajoeramari op heterdaad betrapt met 1252 stuks zeeschildpad-eieren. Voor dit jaar heeft hij zich binnen 2 weken reeds 2 keren schuldig gemaakt aan overtreding van de Wet Economische Delicten en de Jachtwet. Kantonrechter Maytrie Kuldipsing achtte het feit wettig en overtuigend bewezen. Kajoeramari gaf in zijn laatste woord aan dat hij spijt heeft. Hij verzocht de rechter om hem een kans te geven. Ook merkte hij op dat hij 4 schoolgaande kinderen heeft. Hij is de enige kostwinner. Hij weet dat zijn echtgenote het niet zal redden, daarom verzocht hij de rechter om hem een mildere straf te willen opleggen.
De magistraat merkte op dat de verdachte zich als vader van 4 kinderen erg moet schamen dat hij zich tot 2 keren toe schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Wet Economisch Delicten en de Jachtwet. De verdachte verklaarde dat hij bij de eerste keer was betrapt en dat hij werd vrijgelaten nadat er een boete was betaald. Hij was op die bewuste dag van 2 maart samen met een stroper naar de plaats gegaan om de schildpaddeneieren te rapen. De stroper nam op een bepaald moment de benen en hij werd door de politie aangehouden. Op de vraag waarom hij zich wederom aan het feit schuldig heeft gemaakt, antwoordde hij dat de vraag naar de eieren groot is. Hij dacht om op deze manier geld te kunnen verdienen om de schuld van de eerste boete terug te betalen.
Dit keer achtte het Openbaar Ministerie het nodig om Kajoeramari, die eerder als beschermer heeft gefungeerd en nu zelf ook in de fout is gegaan, een gepaste straf te geven. Omdat hij vrij kort na het eerste incident weer de verboden eieren was gaan rapen, was het voor het OM moeilijk om hem met een mildere dan wel met een geldboete naar huis te sturen. Het OM had een voorstel van 12 maanden gedaan. De magistraat merkte op dat de verdachte op een gemakzuchtige manier te werk is gegaan. Omdat de vraag naar deze eieren steeds groot is, zal hij zich ook steeds schuldig blijven maken. Na een schorsing van 5 minuten deed de rechter uitspraak. Zij veroordeelde Kajoeramari tot een straf van feitelijk 8 maanden. Kajoeramari moet nog 6 maanden uitzitten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!