MNO Vervat start met bouw dijk Alkmaar

MNO Vervat is gestart met de bouw van de dijk te Alkmaar. Dat zegt districtscommissaris Ingrid Karta-Bink in een gesprek met Dagblad Suriname. Ze zegt dat er recent nog domeingrond beschikbaar is gesteld voor dit bedrijf, zodat ze genoeg klei heeft om de dijk alvast op te werpen. ‘We hebben samen met de Grondinspectie drie percelen geïdentificeerd dichtbij de dijk en deze percelen zijn ter beschikking gesteld, zodat ze zonder problemen hun werk kunnen doen’, zegt Karta-Bink. Het dispuut tussen het ministerie van Openbare Werken en de bewoners die moesten verhuizen uit de plaatsen waar de dijk langs komt, is inmiddels ook opgelost. De districtscommissaris zegt dat het ministerie van Openbare Werken de personen die hun percelen en huis moeten verlaten, zal compenseren met een woning.
‘Drie personen moeten verhuizen van de plek. In de tweede week van juni zal het ministerie een aanvang maken met de bouw van de woningen en in deze periode zijn de werkzaamheden van MNO Vervat reeds begonnen. Er moeten geen stagnaties komen.De mensen moeten ervoor zorgen dat ze in deze periode al in hun nieuwe woningen hun intrek nemen’, aldus Karta-Bink. Ze is opgelucht dat de mensen bereid zijn om te verhuizen. Voorheen wilden de bewoners die moesten verhuizen alleen een compensatie van het ministerie, waarbij ze niet ervoor schroomden om te vragen naar exorbitante bedragen. ‘De mensen vragen nu een woning, omdat ze bang zijn dat de compensatie niet voldoende zal zijn om een woning te bouwen, immers ze hebben niets aan een compensatie als ze dakloos worden’, meent de districtscommissaris. Ze zegt dat naast de drie personen er nog een persoon is die in aanmerking is gekomen voor een lage compensatie. Met goedkeuring van deze persoon is besloten een inrit voor hem aan te leggen en een afdakje.
De echtgenoot van NDP-parlementariër Jenny Warsodikromo, die een perceel langs de kant van de dijk heeft, is ook gecompenseerd met een perceel. Warsodikromo en haar gezin hoeven niet te verhuizen, omdat haar woning aan de overkant van de dijk staat. Karta-Bink zegt dat de werkzaamheden vlot verlopen en dat ze hoopt dat het werk zonder stagnaties wordtafgemaakt. Volgens de districtscommissaris zal de dijk na een jaar of anderhalf jaar staan in Alkmaar als er geen stagnaties komen.
PL-parlementariër Ronny Tamsiran is niet onder de indruk van de bouwwerkzaamheden te Alkmaar. Dat zegt hij in een interview met Dagblad Suriname. Hij zegt wel blij te zijn dat er eindelijk een aanvang wordt gemaakt om de dijk te bouwen. Hij wil van de minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams,echter weten wat er gaat gebeuren met de dijk die zou komen op Belwaarde. Een tijdje geleden is er enige ophef ontstaan tussen verschillende parlementariërs van dit district en Abrahams, omdat naar buiten kwam dat Abrahams van plan was met een wegverhoging te komen in Belwaarde in plaats van met een dijk. De middelen om de dijk te bouwen, scheen de mist in te zijn gegaan. VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing heeft vanaf het begin geprotesteerd tegen de wegverhoging die het ministerie van plan was te brengen in Belwaarde en eiste van Abrahams een verklaring in DNA. Mede door de vele ophef die ontstond, stopte het ministerie haar werkzaamheden in dit gebied. Tamsiran zegt dat het ministerie ervoor moet zorgen dat ook de dijk in Belwaarde komt, omdat dit gebied vaak onder water loopt. Hij is van plan de minister aan de tand te voelen.
Seshma Bissesar
 
 

error: Kopiëren mag niet!