Meer aandacht voor goede handhygiëne

Uit onderzoek is gebleken dat 10% van alle ziekten wordt veroorzaakt door een slechte handhygiëne. De World Health Organization (WHO) roept daarom elk jaar op 5 mei, Wereld Handhygiëne Dag, zorgmedewerkers en managers wereldwijd op aandacht te schenken aan het verbeteren van handhygiëne in ziekenhuizen.
Ziektekiemen kunnen via de handen van gezondheidswerkers overgedragen worden. Volgens studies leven er zo een 150 soorten bacteriën in de holte van de handen en het aantal bacteriën dat zich op de handen bevindt, bedraagt ongeveer een miljard. De consequente toepassing van handhygiëne beperkt de overdracht van micro-organismen en kan dus wondinfecties voorkomen.
Effectief handen wassen is erg belangrijk als het gaat om hygiëne. Geadviseerd wordt om het liefst elke dag een zuiveren handdoek te gebruiken, omdat er miljoenen bacteriën op kunnen zitten. Maar volgens Dave Wirjomengolo van Intermed, de alleenvertegenwoordiger van Tork-systemen voor handreiniging in Suriname, is papier nog altijd de beste en meest hygiënische keuze voor het drogen van de handen. Dat is ook gebleken uit onderzoek van de WHO.
De gezondheidsorganisatie zegt dat het vele malen veiliger is om de handen na het wassen met papieren doekjes te drogen dan een handblower te gebruiken. De manier waarop je je handen droogt, is daarom net zo belangrijk als de wijze waarop je je handen wast. ‘Tot zeker 99% van alle bacteriën kan worden verwijderd door je handen op de juiste manier te drogen’, zegt de WHO. Bij het gebruik maken van papieren doekjes ben je er zeker van dat er geen bacteriën worden overgebracht van het papier naar de handen. Ook kun je met papieren doekjes de handen helemaal droog wrijven, wat niet het geval is met handblowers.
‘In Suriname is de bewustwording over het belang van een goede handhygiëne gelukkig wel groeiende’, constateert Wirjomengolo. Dat is onder meer te merken aan de toegenomen aanvragen voor de handreinigingssystemen. In verband met Wereld Handhygiëne Dag wil Intermed een proefproject draaien op verschillende muloscholen in Paramaribo, waarbij zij kosteloos zullen worden voorzien van dispensers. Op de scholen zullen ook posters worden verspreid, waarop de juiste manier van handen wassen en drogen wordt gepromoot. De belangrijkste momenten om handen te wassen zijn vóór het eten, na toiletgebruik, na het niezen, voordat je eten klaarmaakt, vóór en nadat je op ziekenbezoek bent geweest en wanneer je handen zichtbaar vies zijn.
 

error: Kopiëren mag niet!