De regering kampt vermoedelijk met een begrotingstekort van SRD 420 miljoen. Recent is de Centrale Bank van Suriname gestart met aftastende gesprekken met lokale banken om aan een lening van SRD 300 miljoen te komen, om alvast een groot gedeelte van het tekort aan te vullen. Governor Gilmore Hoefdraad van de CBvS heeft tijdens de meeting met de minister van Financiën, Adelien Wijnerman, vrijdag bevestigd aan de commissieleden van Staatuitgaven en Staatsfinanciën, onder leiding van NDP-parlementariër Rabin Parmessar, dat de CBvS op zoek is naar middelen, omdat er betalingsachterstanden zijn ontstaan. Echter vindt hij dat het tekort lang niet zo erg is als wordt gepresenteerd. Dit zegt commissielid Arthur Tjin A Tsoi van de NPS in gesprek met Dagblad Suriname. De oorzaak van de betalingsachterstanden zou zijn ontstaan door tegenvallende inkomsten van Iamgold en Staatsolie. ‘Dit berust echter niet op waarheid. Dat blijkt intussen uit grafieken van Staatsolie en Iamgold. Integendeel heeft de regering grof geld verdiend aan deze twee bedrijven’, zegt de NPS’er.
Naast het tekort dat is ontstaan door ”tegenvallende inkomsten” zou de regering vanaf juli ook nog het nieuwe systeem van de bruto toegevoegde waarde (BTW) implementeren wat de regering zeker aan ruim SRD 120 miljoen aan inkomsten zou helpen. ‘Echter heeft de regering in juli het nieuwe systeem van BTW niet kunnen invoeren, doch verschoven naar januari 2014. Dit project is als beleidsmaatregel opgenomen door het ministerie van Financiën. Het tekort op de begroting is dus vermoedelijk ruim SRD 420 miljoen. Door het tekort is vermoedelijk ook nog het sociaal zekerheidsstelsel dat de regering wenst uit te voeren, in gevaar gekomen.’
‘Één van de duidelijke verschijnselen van het tekort is het probleem van de uitbetaling van de naschoolse opvang op de verschillende scholen. De regering heeft inmiddels verboden om meer scholen toe te voegen aan het naschoolse project.’ Terwijl de leden van de oppositie zeggen dat er genoeg reden is tot bezorgdheid, vinden coalitieleden dat er niets aan de hand is.
‘Tijdens de twee uur durende meeting heeft de minister bekend dat de Staat overmatig middelen heeft besteed aan consumptieve doeleinden. De bewindsvrouwe heeft aangegeven dat aan de onverantwoordelijke uitgaven van de overheid onmiddellijk een halt moet worden toegeroepen om verdere problemen te voorkomen. Zelfs president Desi Bouterse mag niet zomaar op reis gaan.’ Ook op zijn uitgavenpatroon wordt er voortaan gelet. ‘De coalitie vindt dat er niets aan de hand is. Waarom voeren ze dan aftastende gesprekken met de lokale banken? Aan de ene kant zegt de governor dat de situatie lang nog niet zo erg is en aan de andere kant zit hij leningen te vragen aan banken. Hoe kom je dan aanlopen met beweringen al zou er dan niets aan de hand zijn? Hoeveel mensen moeten nog betaald worden? Studenten in het buitenland hebben hun beursgelden nog steeds niet ontvangen. Waarover praten we?’, aldus Tjin A Tsoi die vindt dat de werkelijke economische situatie verbloemd wordt.
Tjin A Tsoi zegt dat de governor heeft aangegeven dat de regering een probleem heeft met betalingsachterstanden. Echter is de hoogte van het bedrag van de betalingsachterstand nooit prijsgegeven tijdens de meeting, ondanks herhaaldelijk vragen. Hij vroeg hoe het ministerie van Financiën de voorschotten die zijn opgenomen bij de CBvS, terug zal betalen. Volgens de minister en de governor is de wettelijke 10% regeling niet overschreden, maar hebben ze gebruik gemaakt van de wettelijke mechanismen die er bestaan. Wat betreft de binnenlandse schuld zit de regering op 14 % van het obligatieplafond. Wat betreft de buitenlandse schulden is er nooit duidelijkheid gegeven. De minister beloofde uiteindelijk dat de consumptieve uitgaven voortaan beheersbaar zullen worden gemaakt.
Seshma Bissesar