Tijdens een persconferentie ten aanzien van de overeenkomst tussen de staat en het Chinese mijnbouwbedrijf Chinalco hebben verschillende organisaties, in totaal negen, aangetoond deze deal niet te kunnen accepteren.
Hesdy Ommen, voorzitter van de Federatie van Para Plantages die ook sprak namens de organisatie Fiti Makandra, zei dat het soms nodig is om naar het verleden te kijken en vroeg wat Para heeft overgehouden aan de tijd met Suralco. “Niks. Meer ellende dan wat anders. Wij eisen dat met de gemeenschap wordt gecommuniceerd. Men moet met de gemeenschap praten hierover. De mensen die in het gebied leven weten wat de pijnpunten zijn. Wij zijn het in feite die het land in stand houden. Wij beheren het en dan kan niet een multinational komen met alle gevolgen van dien.”
Aan de regering gaf Ommen de boodschap om naar de bewoners te luisteren. “Je zegt je bent democratisch dus luister naar je mensen. Ga niet zomaar een deal aan, want wij gaan dat niet accepteren. Wij willen niet een deal door onze strot wordt gedouwd”, aldus Ommen.
Ook advocaat Antoon Karg was een van de sprekers en wees op enkele opmerkelijke zaken in de overeenkomst. Een daarvan is artikel 8. “De staat is overeengekomen om de investeerder te assisteren als het gaat om moeilijkheden als het gaat om lokale wetgeving, of moeilijkheden die ontstaan uit de relatie met de gemeenschap.” Dit noemt Karg opmerkelijk. “Als staat zou je moeten gaan voor het belang van het volk. Je zou je er niet aan moeten committeren dat waar het toegelaten is en waar er bestaande regels zijn dat jouw assistentie uitgaat naar de internationale investeerder. “Karg kenmerkt dit als een verdachte situatie. “En dat is niet waarvoor wij onze regeringen kiezen.”
De vertegenwoordiger van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), Kamlesh Ganesh, begon met de mededeling dat beide organisaties verheugd zijn ten aanzien van de aankondiging dat de Chinalco overeenkomst in deze regeerperiode mogelijk niet door zal gaan. Deze stap noemde Ganesh een goed begin ten aanzien van transparantie en goed beleid ten aanzien van onze nationale hulpbronnen. “Als vertegenwoordigers van het bedrijfsleven onderstrepen wij dat investeringen essentieel zijn voor economische groei en werkgelegenheid. Echter moeten deze plaatsvinden binnen een kader van rechtvaardigheid, duurzame ontwikkeling en respect voor onze wetgeving en rechten van alle betrokkenen.”
In de voorgelezen verklaring werd verder gesteld dat de nu gepauzeerde ‘overeenkomst’ ernstig te kort schiet in de genoemde criteria voor een duurzame ontwikkeling. “Over de betrokken investeerders is er onvoldoende transparantie. De belastingvrijstellingen creëren een oneigenlijk speelveld voor Surinaamse bedrijven en de impact op het milieu en de inheemse gemeenschappen is onvoldoende gewaarborgd. De VSB en ASFA roepen daarom op tot een grondige heroverweging hoe Suriname zijn natuurlijke hulpbronnen benut”, zei Ganesh.
Ook de voorzitter van IKSUR, Lloyd Read, zei het een goede ontwikkeling te vinden dat de verschillende organisaties, waaronder ook de vakbeweging C-47 en de Vereniging van Economisten (VES), van zich hebben laten horen in deze persconferentie. “Het begint nu vaste vormen aan te nemen. We zijn moe van het gedrag van het niet goed ‘good governance’ dat regeringen op regeringen met het volk uithalen. We gaan ervoor moeten zorgen dat dit ophoudt”, aldus Read.