Detentie 72-jarige zedenmisdrijfverdachte opgeschort

Kantonrechter Sieglien Wijnhard schortte gisteren de detentie van de 72-jarige Cornelis B. op. Zulks onder de voorwaarde dat hij zich op elke zitting  dient aan te melden. Cornelis B. wordt ervan verdacht met 2 kinderen (een jongen en een meisje) seksuele handelingen te hebben gepleegd.
De openbare aanklager, Astrid Niamut, achtte de feiten wettig en overtuigend bewezen en vorderde een celstraf van 10 jaar met aftrek. De vervolging kreeg gisteren de gelegenheid om nader te reageren. De vervolging merkte op dat zij niet weet wat de reden is dat het 9-jarig meisje op de zitting een heel ander relaas gaf. Zij ging daarom voorbij aan de verklaring afgelegd op de zitting en persisteerde bij haar eis.
Advocaat Raoul Lobo gaf aan dat deze zaak via de schooljuf van het meisje bij de politie is beland. Het meisje zou aan haar schooljuf hebben verteld dat haar stiefvader, de 72-jarige Cornelis, haar seksueel had misbruikt. Naar aanleiding van de aangifte werd het slachtoffer gehoord en toen kwam ook de zaak van haar broer aan het rollen. De slachtoffers deden hun relaas bij de politie. Op de zitting verklaarde het meisje dat haar stiefvader haar alleen had betast. De advocaat gaf aan dat de verklaringen van de kinderen elkaar niet ondersteunen. Hij gaf aan dat zij geheel tegenstrijdig zijn. Bij de politie had het meisje verklaard dat haar moeder op de hoogte was van het misbruik.
De advocaat betitelde de verklaringen van de kinderen als te zijn een onverklaarbare tegenstrijdigheid. Hij verzocht de rechter om de verdachte integraal vrij te spreken. Nadien verzocht de advocaat de rechter om de vrijheidsbeneming op te schorten vanwege gezondheidsredenen. De advocaat gaf aan dat de verdachte geen geld heeft. Hij verzocht de rechter om de verdachte naar huis te sturen, meer vanwege het feit dat hij zijn zaken bij de Nederlandse ambassade in orde moet maken. De magistraat gaf de verdachte daartoe de gelegenheid. Zijn detentie werd opgeschort met de aanzegging dat hij bij elke behandeling van de zaak aanwezig dient te zijn.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!