‘De leiding van De Nationale Assemblee (DNA) moet ook meewerken om opheldering te brengen in zaken betreffende de financiële huishouding van de Staat.’ Dit zegt NPS-assembleelid Patrick Kensenhuis aan Dagblad Suriname. De parlementariër vroeg zich af waarom DNA-voorzitter Jennifer Simons het interpellatievoorstel over de kwestie van de aankoop van het ambassadepand in Parijs, nog steeds niet op agenda plaatst. ‘Met de aankoop zijn miljoenen Surinaamse dollars gemoeid en niet alles was opgebracht op de begroting.’ Volgens de oppositie riekt deze zaak naar corruptie en zij eist opheldering van zaken.
Kensenhuis vraagt zich ook af waarom de DNA-leiding de brief van de oppositie, waarin ze de regering om uitleg vraagt over de vele onderhandse gunningen, maar niet behandelt. ‘Niet alleen de regering, maar ook de DNA-leiding moet meewerken om de financiële zaken van de regering die niet transparant zijn, te bespreken. We willen weten of er uitgegeven is zoals er begroot is. We hebben daarop nog geen antwoord gehad.’ De NPS ‘er is van mening dat er wel degelijk iets mis is met de financiële staat van de overheid. “Dat is toch te merken aan het brandstoftekort op de ministeries? Daardoor kunnen de dienstwagens niet optimaal uitrijden.” Kensenhuys hoopt dat de leiding van het parlement de brief en het interpellatievoorstel zo gauw mogelijk op de agenda zet en de regering ook zal voldoen aan haar plicht om het college antwoord te geven.
NPS-assembleelid Arthur Tjin A Tsoi hoopt dat de voor vandaag uitgeschreven vergadering over de staatsuitgaven doorgaat. Voor Tjin A Tsoi is het duidelijk dat de beleidsmakers geen antwoord wensen te geven over de financiële staatshuishouding. ‘Men wil geen verantwoording afleggen over de uitgaven die er gedaan worden.’ Dat was volgens de parlementariër duidelijk te merken in de uitleg die werd gegeven over de aankoop van de 75 wagens. Dat het fout gaat in het land is volgens Tjin A Tsoi ook te merken aan de houding die de coalitie nu etaleert. Er wordt veel geld verdiend, maar het is voor niemand duidelijk waar al het geld naar toe gaat. De coalitie is duidelijk in actie en accepteert vooral het beleid niet dat gevoerd wordt betreffende de vele onderhandse gunningen.