VS, OAS en PADF lanceren Surinaams project jeugdcriminaliteit

IFGisteren werd het project “Youth Development and Juvenile Justice in Suriname” (Jeugdontwikkeling en jeugdrecht in Suriname’) gelanceerd in samenwerking tussen de Surinaamse en de Amerikaanse regering. Het project duurt 3 jaar en wordt gefinancierd door de United States Agency for International Development (USAID). De implementatie ligt in handen van de Pan American Development Foundation (PADF) en het project wordt gefaciliteerd door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).
PADF zal zich richten op 2 elkaar aanvullende projectcomponenten. Ten eerste zal het project zich richten op toegang van jongeren tot werkgelegenheid en vakscholing. In dit kader zullen middelen ter beschikking worden gesteld aan locale organisaties die zich richten op preventie van jeugdcriminaliteit en begeleiding. Ten tweede willen de samenwerkende partijen het systeem van het jeugdstrafrecht moderniseren, zodat het meer voldoet aan de eisen van rehabilitatie van jongeren na detentie. Het project betrekt de Surinaamse regering, lokale NGOs, het bedrijfsleven en andere donororganisatie nauw bij de activiteiten. Het project gaat uit van een groeiend probleem van negatieve risico’s voor jongeren.
Namens de Surinaamse regering was aanwezig minister Ismanto Adna van Sport en Jeugdzaken en namens de OAS assistent secretaris-generaal ambassadeur Albert Ramdin. Ook de deputy executive director en chief operating officer dr. Judith Hermanson van PADF was aanwezig.
De Amerikaanse ambassadeur Jay Anania haalde aan dat de VS-regering heel graag de jeugdontwikkeling in Suriname ondersteunt. Hij bedankte de vele organisaties en individuen die als partners bereid zijn samen te werken met USAID and PADF. De ambassadeur haalde aan dat volwassenen door samen te werken het voorbeeld moeten geven aan jongeren.
Ambassadeur Ramdin, die ook vicevoorzitter van de raad van toezicht van PADF is, benadrukte dat het project het welzijn en de kansen voor Surinaamse jongeren kan bevorderen. Concreet zal het project omvatten begeleiding van risicojongeren, het netwerken met betrokkenheid van werkgevers zodat de vraag naar en het aanbod van arbeid elkaar vinden en op maat gesneden training. Wat het rechtssysteem betreft, zal aandacht besteed worden aan belangrijke strafwetgeving. Ook zullen in dit kader middelen worden aangeboden aan lokale organisaties die werken aan de rehabilitatie van jongeren die in aanraking kwamen met de justitie en de politie.

error: Kopiëren mag niet!