‘Politieagenten Santodorp gebruiken weer geweld tegen weerloze’

In januari 2013 moesten arrestanten het ontgelden toen drie politieagenten van het bureau Santodorp politiegeweld tegen hen gebruikten. Afgelopen dinsdag zou de burger D.D. het slachtoffer zijn geworden van politiegeweld dat tegen hem werd gebruikt door een politiefunctionaris van wederom het bureau Santodorp. D. D. stond met vrienden te ‘chillen’ op een hoek aan de Welgedacht A-weg toen een bij hem bekende dame die wat aangeschoten was, passeerde met een blik bier in haar hand. Volgens D.D. kwam een prowagen ook op dat moment aanrijden, die vervolgens een stop maakte bij de voornoemde dame. Er volgde een gesprek tussen de aangeschoten dame en een van de agenten. Kennelijk had de dame geen zin in het gesprek met deze zoon van Hermandad en raakte op een goed moment geïrriteerd.
D.D. die de mevrouw goed kende van de buurt zou haar hebben gevraagd of er een probleem was. Zijn vraag werd beantwoord met een brute opmerking van de agent dat hij niet moest bemoeien. D.D. maakte de agent duidelijk dat hij een kennis was van de dame en haar slechts wilde vragen of er iets aan de hand was met haar. Hij werd weer afgesnauwd en met krachttermen bedreigd dat als hij zijn mond niet zou houden hij in de bak gesmeten zou worden. D.D. zou de agent duidelijk hebben gemaakt dat hij daartoe geen reden had, daar hij niets misdaan heeft. De zeer boze agent die kennelijk geen zin had om middels rede de zaak op te lossen, haalde ogenblikkelijk de boeien tevoorschijn en deed die hardhandig D.D. om, die vervolgens in de prowagen werd geduwd richting het bureau Santodorp.
D.D. was ongewapend en bood geen tegenstand. Op het politiestation aangekomen vroeg D.D. weer wat hij verkeerd gedaan aan. Die vraag zou zijn beantwoord met krachttermen en een ferme klap in zijn gezicht. Hij zou daarna zijn gesmeten in een van de achterste cellen waarin arrestanten zaten. Na drie uren te hebben vastgezeten, mocht hij naar huis. Gistermorgen toog hij naar het hoofdbureau Duisburglaan om zijn beklag te doen.
In een gesprek met één van de inspecteurs werd het slachtoffer geadviseerd contact te maken met de afdeling OPZ. D.D. zegt aan Dagblad Suriname van de inspecteur vernomen te hebben dat hij niet de enige burger is die klachten heeft betreffende het optreden van politiemannen van het bureau Santodorp. De zaken worden doorverwezen naar OPZ voor verder onderzoek. In januari waren drie politieagenten van het bureau Santodorp buiten functie gesteld vanwege mishandeling van vier arrestanten. Het onderzoek wees uit dat de agenten inderdaad over de schreef waren gegaan.

error: Kopiëren mag niet!