OM persisteert bij strafvoorstel in moordzaak Veira

De openbare aanklager Duncan Nanhoe persisteerde bij de door hem gestelde strafeis van 18 jaar in de moordzaak van John Veira, het toenmalige hoofd van de Luchtvaartdienst. Op 21 april 2010 werd Veira door 2 mannen gezeten op een motorfiets doodgeschoten. Uit getuigenverklaringen blijkt dat Sergio B. de schutter is. Volgens het OM is de getuigenverklaring van D. zeer gedetailleerd. Op zijn aanwijzingen zijn delen van de motorfiets in de Boomskreek teruggevonden. Ook had deze getuige verklaard dat hij een uzi-achtig wapen bij Sergio had gezien. Een soortgelijk wapen is aangetroffen bij de Fransen; dat was vernield. De losgegooide delen van de motorfiets zijn door de monteur en door de verkoper herkend als te zijn de motorfiets die gerepareerd en verkocht is. De vervolging merkte op dat de uitingen van een van de veroordeelden, ene Edward, uiteindelijk in daden is omgezet.
Volgens advocaat Benito Pick had de officier van justitie in deze zaak een deal gesloten met de getuige D. Hij was aangehouden ter zake overtreding van de Wet op Verdovende Middelen. Om de informatie van hem te krijgen, werd hij in vrijheid gesteld zonder hem verder te vervolgen. Het OM ontkende de onderhandeling. Deze getuige had een vrij uitgebreide verklaring afgelegd bij de rechter-commissaris. Nadien weigerde hij om nog verklaringen af te leggen, omdat hij bevreesd was. Het OM achtte het feit tegen Sergio wettig en overtuigend bewezen. Na zijn snode daad vertrok Sergio zonder afscheid te nemen van zijn moeder naar het buitenland. Hij liet de motorfiets bij zijn moeder achter. Volgens het OM is dit ook een punt waarmee rekening moest worden gehouden.
Pick gaf aan dat er toch wel veel vragen aan het OM zijn gesteld, waarop er geen antwoord is gegeven. Hij verzocht de magistraat om op een ander moment hem de gelegenheid te geven om te reageren. De magistraat stelde de zaak uit naar 6 juni. Sergio blijft in voorarrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!