C-47: Greenheart Group intimideert vakbondsleden

Vakbondsleden van de Greenheart Group Werknemers Organisatie (GGWO) worden door de leiding van de Greenheart Group geïntimideerd om hen ervan te weerhouden het lidmaatschap van de vakbond te verkrijgen. Het gaat in deze vooral om leden werkzaam in de houtzagerij te Apoera, maar ook werknemers die in Paramaribo op het hoofdkantoor en ook andere locaties van het bedrijf  werkzaam zijn. Dit meldt de vakcentrale C-47 in een persbericht. Vanwege de  uitbreiding van de activiteiten van het bedrijf is het noodzakelijk dat het werknemersbestand wordt uitgebreid. Het bestuur van de GGWO, die onder leiding staat van Robby Berenstein, is in dat kader bezig die nieuwe werknemers tot leden van de bond te maken, hetgeen kennelijk bij de directie niet in goede aarde valt.
Zo worden de werknemers te Apoera bedreigd door de productiemanager dat ze geen hout meer zullen krijgen als ze de vakbond ondersteunen. Er is namelijk een afspraak tussen het bedrijf en de werknemers te Apoera dat ze tegen een speciale prijs hout kunnen kopen en of gratis kunnen beschikken over afvalhout. Deze bedreigingen namen serieuzere vormen aan nadat de werknemers op instructie van het bondsbestuur hebben geweigerd een contract te tekenen welke hun status als werknemers in vaste dienst zou veranderen in een met tijdelijke aanstelling. Deze handeling is door de leiding ook nimmer besproken met het vakbondsbestuur.
De directie is zelfs ertoe overgegaan om hand- en spandiensten te verlenen aan een werknemer door hem middels een brief het lidmaatschap van de vakbond te doen opzeggen. In alle haast is het ze ontgaan dat deze brief is uitgeprint op een brievenhoofd van het bedrijf. ‘Alle mooie woorden van de directie van Greenheart Group ten spijt, door de GGWO wordt ze ervaren als arbeidsonvriendelijk en een die het niet nauw neemt met de belangen van werknemers.’ Wat de GGWO ook enorm steekt, is het feit dat ondanks afspraken die er gemaakt zijn over de reeds geruime tijd aangevangen cao-onderhandelingen met betrekking tot het doen van tegenvoorstellen door de directie, laatstgenoemde zich steeds niet houdt aan de gemaakte afspraken.
‘Het GGWO-bestuur heeft de directie dan ook in een schrijven laten weten deze situatie beu te zijn en dat van de directie wordt verwacht het nu over een andere boeg te gooien teneinde te voorkomen dat de situatie gaat escaleren. De leden van de GGWO wachten immers reeds geruime op de verbetering van hun arbeidsvoorwaarden en zullen geen genoegen nemen met mooie worden van een directie, die zich in het openbaar voordoet als sociaal verantwoordelijk, maar in de praktijk wordt een gedrag aan  de dag gelegd dat getypeerd kan worden als arbeidsvijandig. Dit zal door GGWO en haar leden nimmer worden geaccepteerd’, aldus C-47.
 

error: Kopiëren mag niet!