Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Regelmatig lees ik stukken in de media met analyses over de resultaten van vroegere stembusuitslagen van politieke partijen. De prognostische waarde van deze uitslagen hebben volgens mij weinig betekenis, en dienen verder als bladvulling beschouwd te worden. Wanneer stukken worden geschreven enkel en alleen maar om propaganda te maken en personen te verheerlijken, doet dat geen goed aan een objectief beeld over de resultaten uit het verleden. Erger nog, de eerder genoemde lapidaire stukken zijn nauwelijks realistisch en of intellectualistisch te noemen omdat een genuanceerde visie ontbreekt. Daarom hebben ze weinig inhoudelijke noch informatieve significantie. Het zou van lef en van de juiste visionaire inzichten getuigen om de vele fouten die politieke partijen in de loop der jaren hebben gemaakt, aan een transparante en kritische analyse te onderwerpen – daarbij deze partijen te vragen om beterschap te beloven aan het volk – en vervolgens nieuw beleid te formuleren voor de toekomst. Vraagstukken betreffende bijvoorbeeld het gevoerde monetaire beleid, de bestrijding van de heersende armoede en of de huisvestingsproblemtiek alsmede het daarmee samenhangende dubieus gevoerde grondbeleid, vragen om dringende aandacht. Dit zijn basale zaken die direct de levensomstandigheden van de bevolking raken, en prioriteit genieten. Voor de verkiezingen van 2015 moet nu bijvoorbeeld heel duidelijk voorop staan dat er direct na de uitslag van de stembusuitslagen de aanname van een moderne Anticorruptiewet een feit wordt. De huidige coalitie zal deze wet niet meer aan de orde stellen en of aannemen. Bovendien is het nu te laat, en zal het net als met de aanname van de omstreden Amnestiewet haastwerk worden waardoor de kwaliteit van deze wet te wensen overlaat. Maar het is ook belangrijk dat er onverwijld en serieus gekeken wordt naar de oorzaken van de toenemende aantallen van zelfmoord, (kinder)prostitutie en onderbezetting inclusief de slechte salariëring van de rechterlijke macht. Dit terwijl de vrouw van de president sinds het aantreden van deze regering (the big spenders) een riant salaris voor het nietsdoen toucheert. Begrijpt u nu waarom wij als belastingbetalers het steeds maar met minder moeten doen, en eigenlijk voor de gek worden gehouden met goedkope populistische praatjes door de huidige coalitie? De beloftes van de Megacombinatie (MC) na de verkiezingen van 2010 worden niet of nauwelijks nagekomen. En met goedkope stemmingmakerij komen wij er ook niet! En dit terwijl zij de Nieuw Frontcombinatie (NF) “achteruitkijken” verwijten.
Met de eclatante overwinning bij de laatst gehouden verkiezingen in 2010 van de MC is duidelijk gemaakt dat men geen boodschap meer heeft aan fraseurs. Sommige opportunisten leveren soms straatgevechten om uiteindelijk leiders te kiezen die niet van wanten weten. Vaak zijn deze leiders ook niet van onbesproken gedrag en of van een bepaalde religieuze signatuur. Voorts missen zij de ervaring en vaardigheid om onder andere charismatisch, integer, sociaal en of onkreukbaar op te treden. Zo zien wij bijvoorbeeld dat de vroegere voorzitter van de VHP (Vooruitstrevende Hervormingspartij) nog steeds geen stukken heeft afgedragen aan de huidige voorzitter de heer Santokhi. In tegenstelling tot wat velen denken, behoort het hoofdkwartier van de VHP (onder andere de onroerende goederen) toe aan Stichting de Olifant, en niet aan de VHP. De heer Lachmon had als goede leider de stukken van deze stichting wel correct overgedragen. Het is niet belangrijk dat men als erevoorzitter door het leven gaat, maar als persoon met een opgeheven hoofd, en dat men van onbesproken gedrag is. Op de persoon en op het beleid van de vorige voorzitter van de VHP was er heel veel kritiek. Uiteindelijk heeft dit tot zijn aftreden geleid. Waarom is er door het huidige bestuur van de VHP nog steeds niet naar de overdracht van deze stukken gevraagd sinds juli 2011 toen Santokhi voorzitter werd? Overigens moet aan het volk duidelijk worden gemaakt waarom er een Stichting Olifant is en een politieke partij die samen een bestuurlijk gescheiden bestaan leiden. Heeft deze onduidelijkheid wellicht iets met corruptie te maken? Overigens moet met de wet op de politieke partijen de handel en wandel van alle politieke partijen goed geregeld zijn. Ook de geldstromen!  Dat is bij uitstek het uitgangspunt voor good governance in ons land. Zeker voor politieke partijen die bij de verkiezingen in 2015 vernieuwend en multi-etnisch willen opereren.
Uit fouten die in het verleden zijn gemaakt, kan met leren en nieuwe voornemens formuleren. Mensen vergeten niet gemakkelijk, maar kunnen soms wel vergeven. Wij merken dat er aan de huidige coalitie steeds vragen worden gesteld over vermeende corrupte handelingen. Recent door het assembleelid Gajadien krachtens artikel 86 van het Reglement van Orde van De Nationale Assemblée (DNA) in een uitgebreide open brief. Maar de vragen blijven onbeantwoord, ook door een sterk sturende voorzitter van de DNA die allang de eer aan zichzelf had moeten houden vanwege de zeer slechte leiding bij dit hoogste college van staat. Met deze voorzitter is de situatie in het parlement juist verergerd na de perikelen onder leiding van de vorige voorzitter. Wordt het niet hoog tijd dat wij een andere koers gaan varen? Een sterke en hechte NF, na de verkiezingen eventueel aangevuld met geloofwaardige en integere politieke partijen moeten nu het initiatief nemen om werkbare voorstellen te formuleren die de bevolking aanspreken. Ik heb al een aanzet gegeven, maar die kunnen ongetwijfeld worden verbeterd door andere belangrijkere kwesties voor het land. Waarom  NF nog steeds een afwachtende houding aanneemt, is niet duidelijk. Met getallen kun je nu heel direct duidelijk maken dat het niet goed gaat. En dan beleid formuleren, kan wel garantie geven voor een goede toekomst. Ik wacht met spanning af wanneer de coördinator van het NF de gewijzigde beleidsinzichten presenteert. Daarna kan de propagandamachine beginnen. Daarvoor heeft het geen zin omdat het volk het marionettenspel dat gespeeld wordt echt beu is. Met een sterke NF die realistische doelen nastreeft, heeft ons land nog een betere toekomst want de Megacombinatie heeft haar ware aard en uiterlijk nu heel duidelijk laten zien. De jongeren zullen nu wel overtuigd zijn! Toch?
 
Robby Roeplall
 
 

error: Kopiëren mag niet!