Palu-assembleelid Henk Ramnandanlal vindt dat de regering te lang heeft gewacht om informatie te verstrekken aan de samenleving over de financiële situatie van de Surinaamse overheid. Dit heeft teveel ruimte gegeven aan de oppositie om met speculaties naar buiten te komen met alle consequenties van dien voor de valutamarkt. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft ondertussen officieel meegedeeld dat het gaat om een cashflowprobleem dat tijdelijk is. De inkomsten van de Staat tonen een bepaald verloop over het jaar en rondom deze tijd van het jaar zijn er relatief minder inkomsten. De monetaire reserves van over US$1 miljard zijn volgens de CBvS dusdanig dat er geen reden is voor paniek op de valutamarkt.
“We kennen deze oppositie die niet zal schromen om desnoods met berichten te komen die de Surinaamse economie zouden kunnen schaden zoals we eind jaren ‘90 reeds hebben meegemaakt”, zegt het coalitielid. Ramnandanlal spreekt tegen dat er sprake is van verspilling. Hij meent dat de regering zich wel degelijk houdt aan de begroting die begin van het jaar door het parlement is goedgekeurd. De regering kan naar zijn zeggen niet daarbuiten besteden, anders handelt de minister buiten de wet met alle consequenties van dien. “Als men bewijzen heeft dat de minister van Financiën buiten de begroting heeft besteed, laat men ermee komen”, zegt de Palu-topper.
Er is een begroting over 2013, overigens met een begrotingstekort van SRD 700 miljoen. Volgens het coalitielid is de regering gehouden uit te geven volgens de begroting. Bovendien zal zij ook moeten aangeven hoe zij denkt het tekort dat gedurende het jaar kan optreden, te dekken. Ramnandanlal heeft er moeite mee dat het uit te voeren beleidsprogramma niet afgestemd is op de vaste kosten. Besturen is volgens de parlementariër vooruitzien en dus ook het uitvoeren van het regeringsbeleid. “We kennen het verloop van inkomsten van de regering. We weten dat we vaste kosten hebben en daarnaast een beleidsprogramma hebben uit te voeren en dus ook een verloop aan bestedingen zullen hebben in het jaar. Waarom kunnen wij die twee zaken niet ruim van tevoren op elkaar afstemmen? Waarvoor hebben we dan een ministerraadsvergadering als we van tevoren kunnen voorspellen dat rekeningen niet betaald zullen kunnen worden bij een bepaald bestedingspatroon?”
De parlementariër verwacht de antwoorden op zijn vragen te krijgen in de ontmoeting die gepland is voor donderdag met minister Adelien Wijnerman van Financiën.