Met het plaatsen van tien gebouwen op de Werelderfgoedlijst heeft het imago van Coronie opnieuw een flinke poetsbeurt gekregen. “We hebben weer een product toegevoegd voor het ecotoerisme,” zegt een trotse distriktscommissaris Harold Sijlbing.
In de komende periode zullen folders en brochures worden geproduceerd, waarin de tien monumenten worden beschreven. Deze informatie zal worden verspreid onder bewoners en bezoekers van Coronie. Ook zullen er bij de gebouwen interpretatieborden worden geplaatst, zodat men over de geschiedenis van het desbetreffend monument kan lezen.
Burgervader Sijlbing ontving vrijdag de beschikkingen van de tien monumenten uit handen van Onderwijsminister Shirley Sitaldin. “Het is voor het eerst dat een minister van Onderwijs en Volksontwikkeling zelf een dergelijke beschikking is komen uitreiken,” laat de zeer verheugde distrikstcommissaris weten. Met het instellen van de tien monumenten hoopt hij extra tools in handen te hebben om Coronie uit haar ontwikkelingsachterstand te krijgen. Het gaat onder meer om vijf gebouwen van het Rooms-Katholieke Bisdom, waaronder de kerk en het kloosterhuis. Ook zijn als monument opgenomen drie kerken van de EBG. Twee overheidsgebouwen, met name de woning van de distriktscommissaris en het Staatslogeergebouw, zijn eveneens tot monument verheven.
Uiteraard horen er ook verplichtingen bij. “We moeten ons strikt houden aan de regels van de Monumentenwet. Deze gebouwen mogen bijvoorbeeld niet zonder toestemming worden afgebroken of verbouwd,” aldus Sijlbing.