Ontwikkeling en vooruitgang op doodlopend spoor – Slot

Het kartel toont zijn ware aard

Hoppe (Hoppe, 1976) noemde de Surinaamse democratie een politieke kartel democratie. Vernieuwing, modernisering is tot nu toe onmogelijk gebleken, het kartel verzet zich met hand en tand tegen vernieuwing. De oude politieke partijen als de NPS, de VHP en de NDP, zij doen er alles aan om te voorkomen dat zij uit het regeringscentrum worden weggestemd. Dit is duidelijk te merken aan de verhoging van de waarborgsom. Men is bang voor concurrentie. Men durft de strijd bij de stembus niet aan. Wij zijn het enige land waar men poogt een verhoging aan te brengen, erger nog een exorbitante verhoging van meer dan 600%. 

In Nederland bijvoorbeeld is de waarborgsom vastgesteld op Euro 11.200. Het wordt niet bijgesteld elke verkiezing. Het is vast. 

De goedgekeurde waarborgsom komt neer op haast 20.000 Euro. Dat toont al aan hoe disproportioneel het is als je in ogenschouw neemt het verschil in levensstandaard tussen Suriname en Nederland. 

Dat is nog duidelijker wanneer wij beseffen dat Nederland een aantal kiesgerechtigden heeft van 13.473.750. 

Een simpele rekensom leert ons dan dat het neerkomt op 0.083 Euro cent per 1% van de kiesgerechtigden. 

In Suriname is het Euro 6 per 1% van de kiesgerechtigden. Dat is maar liefst 75 maal hoger!!! Misdadiger kan het niet! Dan durft men zich democraat te noemen.

De VHP doet het in zijn broek bang als zij is voor een andere hindoestaanse partij. Zij heeft altijd als een makke schaap achter de NPS aangelopen. Een reden te meer om niet op de oude partijen te stemmen.

Ontwikkeling en vooruitgang zijn producten van beschaving. Primitieve volken kennen geen ontwikkeling en beschaving, die woorden komen niet voor in hun taal. Derhalve is de exorbitante verhoging van de waarborgsom duidelijk een teken van gebrek aan beschaving en ontwikkeling bij de oude politiek. En wat je niet bezit, wat geen deel uitmaakt van jouw cultuur, dat kun je moeilijk overbrengen naar de samenleving. Daarom is ontwikkeling en vooruitgang niet mogelijk met de oude politiek.

Het gouden kalf blijkt een doodgeboren rat te zijn

Velen hebben de illusie dat na 2028 de opbrengsten uit de olie voor de kust als manna uit de hemel zal vallen. Wij vergeten dat wij grote schulden hebben. Als het 2028 wordt is de schuld bij Oppenheimer meer dan 1 miljard Amerikaanse dollars. Dan is er de schuld aan de Volksrepubliek China ter grootte van circa 450 miljoen Amerikaanse dollars. Met andere schulden meegerekend zullen we anno 2028 een schuld van circa 2 miljard Amerikaanse dollars hebben. Bij gelijk blijvende aardolieprijs zal Suriname anno 2028 tussen de anderhalf miljard en 2 miljard Amerikaanse dollars ontvangen. Echter TotalEnergies zegt, beweert, 9 miljard Amerikaanse dollars geïnvesteerd te hebben. Heeft staatsolie nagetrokken of dit bedrag klopt, is men nagegaan of de investering werkelijk 9 miljard Amerikaanse dollars bedragen heeft. Heeft men een expert accountant aangetrokken om de boeken van TotalEnergies te controleren. Zoals Guyana gedaan heeft om de boeken van Exxonmobil te controleren en het bleek dat Exxonmobil bijkans meer dan 1 miljard Amerikaanse dollars teveel had gefactureerd.

Dan is er nog de geheime overeenkomst tussen staatsolie en TotalEnergies. Deze behelst zeer waarschijnlijk vrije en vervroegde afschrijvingen van de gedane investeringen. Want TotalEnergies heeft geld nodig om te boren in andere bronnen. De belastbare winst zal na aftrek van rentelasten en afschrijvingen veel lager uitvallen.

Dat betekent dat wij slechts royalty’s zullen ontvangen en een beetje winstbelasting.

Richard B Kalloe

error: Kopiëren mag niet!