Desi Bouterse geen ”volksheld”

Kort voor Kerstmis overleed ex-president Desi Bouterse op 79-jarige leeftijd. En vrijwel direct na zijn overlijden kreeg hij door vogels van diverse pluimage,een bijna ‘heiligenstatus” toebedeeld. 

Zo werd er in de Nationale Assemblee gesproken over Bouterse als ”moedige leider”, ”grote zoon” en ”inspirerend”. Anderen weer zagen hem als ”volksheld”, de man, die sociale hervormingen doorvoer en ”vocht” voor de armen.

Er werden herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd, zowel in Suriname als in Nederland en een niet onaanzienlijk aantal mensen liet hun tranen de vrije loop, en memoreerde zijn sociale inzet.

Nu was het inderdaad zo, dat tijdens de regeerperiode van Bouterse als president een aantal sociale verbeteringen is doorgevoerd, die in een arm land als Suriname zeker verlichting boden, maar er werd onverantwoordelijk met ’s lands financiële middelen omgesprongen, waardoor Bouterse Suriname na twee regeerperioden praktisch bankroet achterliet.

Daarbij verrijkte hij zichzelf en zijn politieke vrienden enorm, waardoor hij het Surinaamse volk schandalig heeft bestolen.

Dat zouden de mensen zich moeten realiseren, nog afgezien van de ellende, die hij over duizenden jongeren heeft gebracht door de openstelling van Suriname voor de drugshandel.

Maar er is meer:

Bouterse verscheen op Suriname’s politieke toneel als leider van de  militaire coup op 25 februari 1980, waarmee hij het democratische staatsbestel omverwierp.

Na een aanvankelijk vals-vriendelijk gezicht kwamen al snel kwalijke mensenrechtenschendingen:

De dood, na een verdacht politieverhoor van would be tegencouppleger de Surinaamse ex KNIL militair Ormskirk [1980], arrestatie en opsluiting zonder vorm van proces van voormalige politieke leiders, de executie van de gewonde op een brancard liggende tegencouper sergeant majoor Hawker [maart 1982], met als dieptepunt de standrechtelijke executie van 15 politieke tegenstanders van het militaire regime Bouterse, de zgn Decembermoorden.

Niet uitvlakken wil ik hier het moedige verpleegstersprotest daags na de Decembermoorden

Ook overleed een voormalig medestander en rechterhand van Bouterse,  majoor Horb onder verdachte omstandigheden in een politiecel [1983].

Bouterse c.s. vestigden een dictatuur, die zou voortduren tot de eerste verkiezingen in 1987.

In de met Brunswijk [leider Junglecommando] uitgevochten Binnenlandse Oorlog zijn in het marrondorp Moiwana onder verantwoordelijkheid van

Bouterse als legerbevelhebber meer dan 39 burgers gedood. Een massaslachting dus.

Na een aantal jaren richtte D. Bouterse zijn partij de NDP op, maakte zich populair door mooie toespraken en enkele doorgevoerde sociale verbeteringen.

Laat niet onverlet, dat Bouterse en co zich schuldig hebben gemaakt aan foltering, diefstal, executies en massamoord, misdaden tegen de menselijkheid.

Vanwege de ”heiligverklaring” van Bouterse is dit stuk geschreven. Opdat zijn misdaden en het rampzalige stempel, dat hij op Suriname heeft gedrukt, niet worden vergeten

Astrid Essed

error: Kopiëren mag niet!