De vakcentrale C-47 zal in aanloop naar de viering van de Internationale Dag van de Arbeid op 1 mei, op 30 april een seminar organiseren over het sociaal zekerheidsstelsel in Suriname. Het seminar zal plaatsvinden in het Sivis-gebouw. Het thema van het seminar is: ‘Een sociaal zekerheidsstelsel in wereldperspectief; het belang voor Suriname’. Met het seminar wil C-47 de bij haar aangesloten lidbonden breed en diepgaand informeren over het belang en betekenis van een sociaal zekerheidstel voor Suriname en daarmede het bewustzijnsniveau van de leden vergroten. C-47 onderkent dat op dit moment in Suriname er onvoldoende kennis en inzichten bestaan over de werking en functies van de verschillende componenten van een sociaal zekerheidstelsel. Aan dit seminair zullen behalve lidbonden van C-47, ook vertegenwoordigers van de besturen van de andere vakcentrales, het bedrijfsleven, de overheid en belanghebbende uit het maatschappelijk middenveld deelnemen.
Op dit moment worden er door de overheid in samenspraak met de vakbeweging en het bedrijfsleven voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van een nationaal sociaal zekerheidstel in Suriname. Belangrijke vraagstukken die nu aan de orde zijn voor C-47 binnen het Tripartiet Overleg zijn o.m. het minimumloon, de dekking en uitbreiding van sociale zekerheden en de creatie van werkgelegenheid. C-47 vindt het belangrijk om meer kennis en een groter inzicht te verkrijgen in de werking en de functies van een allesomvattend sociaal beschermingssysteem, dat gebaseerd is op solidariteit en sociale rechten. Binnen de vakbeweging is er een groot behoefte aan het ter discussie stellen van de belangrijkste componenten en instrumenten van het systeem die de factor arbeid en werkgelegenheid betreffen.
Werkers in de formele sector die reeds bijdragen en over sociale zekerheden beschikken, zijn niet alleen geïnteresseerd in de voordelen van een nationaal sociaal zekerheidstelsel, maar willen ook weten wat de impact van dergelijk stelsel is op hun maatschappelijke positie. Maar ook zijn inzicht en duidelijkheid gewenst over de verantwoordelijkheden en bijdrage van de verschillende actoren in het geheel (overheid, werkers, werkgevers,informele sector, maatschappelijk middenveld en nationale en internationale financiële instituten). Een groot aantal werkers in de formele sector en contract arbeiders beschikken over geen of onvoldoende sociale bescherming (geen pensioen en andere sociale voorzieningen). Een ander belangrijk component van het sociaal beschermingssysteem dat meer belicht moet worden, is de regulering van de arbeidsmarkt m.n. de beleidsmaatregelen en acties die de handhaving en naleving van arbeidsnormen betreffen en ‘decent work’ moeten bevorderen. De regulering van de arbeidsmarkt wordt als een belangrijk instrument beschouwd om de sociale dekking van werkers in de formele en informele sector te waarborgen.
Op het seminar zullen door twee inleiders presentaties worden verzorgd. Een panel bestaande uit de inleiders, vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven zal nader ingaan op de verschillende aspecten van een sociaal zekerheidsstelsel en vragen vanuit de zaal.