De verlaagde waarborgsom voor deelname aan de algemene verkiezingen door politieke partijen wordt rond de SRD 630.000. De in het parlement vertegenwoordigde politieke partijen lijken consensus te hebben bereikt over de hoogte van het bedrag.
De fractieleiders hebben vorige week donderdag een initiatiefvoorstel ingediend houdende nadere wijziging van de Kiesregeling waarin wordt voorgesteld de hoogte van de waarborgsom te stellen op 1 procent van het aantal kiesgerechtigden vermenigvuldigd met SRD 158. Op basis van het geschat aantal van ongeveer 401.000 kiesgerechtigden komt dit op rond de SRD 630.000.
De initiatiefnemers van het wetsvoorstel nadere wijziging Kiesregeling zijn Asis Gajadien (VHP), Rabin Parmessar (NDP), Obed Kanape (ABOP), Gregory Rusland (NPS), Ronny Asabina (BEP) en Evert karto (PL).
Bij de wijziging van de Kiesregeling in oktober vorig jaar is onder meer bepaald dat politieke partijen een bedrag van SRD 750.000 als waarborgsom dienen te storten op een rekening bij de Centrale Bank van Suriname op naam van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In augustus heeft het Constitutioneel Hof de hoogte van de waarborgsom onverbindend verklaard. Het bedrag van SRD 750.000 betekende een 1000 procent verhoging en is volgens het instituut disproportioneel hoog en tevens in strijd met het kiesrecht. Het Constitutioneel Hof oordeelt dat een disproportionele waarborgsom een discriminerende impact heeft, waardoor de kleinere of minder gevestigde partijen uitgesloten worden van deelname aan de verkiezingen.
Bij het vaststellen van de hoogte van de nieuwe waarborgsom voeren de initiatiefnemers van het wetsvoorstel als voornaamste argument aan, de jaarlijkse inflatiecijfers vanaf de vaststelling van de waarborgsom in 2019.
In de Memorie van Toelichting van het wetsvoorstel is een tabel opgenomen van de inflatiecijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. In 2019 bedroeg de waarborgsom SRD 25 vermenigvuldigd met 1 procent van het aantal kiesgerechtigden.