Vandaag, 18 december, wordt de Internationale Dag van de Migranten herdacht. Deze dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, biedt de mogelijkheid om respect en waardering te tonen voor migranten en stil te staan bij hun bijdragen aan de economieën en het welzijn van zowel gast- als thuislanden. Het is ook een moment om aandacht te vragen voor hun rechten en uitdagingen.
Migranten in Suriname
Suriname heeft een rijke migratiegeschiedenis en is een multiculturele samenleving die eeuwenlang is opgebouwd door migratie. Volgens de Suriname Factsheet Migrant Situation Analysis (2023) telde de migratie database 42.000 geregistreerde migranten, goed voor ongeveer 7 procent van de totale bevolking.
Uit de Suriname Survey of Living Conditions (2016) bleek dat 95 procent van de respondenten in Suriname was geboren, terwijl 5 procent uit andere landen kwam, voornamelijk uit Guyana (2%) en Frans-Guyana (1%). Andere landen van geboorte waren Nederland, Brazilië, China en Haïti. Slechts een paar respondenten, minder dan 1 procent, waren geboren in landen zoals Argentinië, België, Colombia, Curaçao, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Jamaica, Trinidad, de Verenigde Staten, Venezuela, Cuba en de Dominicaanse Republiek.
Motieven van migratie
De motieven voor migratie kunnen variëren, maar vaak is de zoektocht naar een beter leven de drijfveer. Migratie beïnvloedt verschillende aspecten, zoals economie, politiek, cultuur en nationale veiligheid.
Tegenwoordig migreren mensen naar Suriname op zoek naar betere economische kansen of door politieke instabiliteit in hun thuisland, zoals de recente toestroom van Venezolaanse, Cubaanse en Braziliaanse migranten. Hoewel migranten bijdragen aan de economie, ervaren ze vaak uitdagingen op het gebied van werk, onderwijs en gezondheidszorg. De Dag van de Migrant is een kans om inclusiviteit en gelijke kansen te bevorderen.
SD