Aandeelhouders DSB willen RvC-jaarverslag en frequentere uitkering dividend

De Raad van Commissarissen (RvC) van De Surinaamsche Bank NV zullen vanaf het boekjaar 2013 ook een RvC-jaarverslag moeten indienen. Dit is een van de zaken die de aandeelhouders dinsdagavond tijdens de aandeelhoudersvergadering van DSB te kennen hebben gegeven. CEO Siegmund Proeve die deze informatie gisteren deelde met de pers zei dat de aandeelhouders ook gesuggereerd hebben om het dividend meerdere keren beschikbaar te stellen. Volgens Proeve gebeurt dat nu twee keer per jaar. Volgens de CEO zal de leiding van de bank dit verder uitwerken.
Proeve klonk gisteren zeer optimistisch. Volgens de CEO heeft DSB zijn positie als marktleider in 2012 kunnen behouden. Het geconsolideerde resultaat vóór belastingen was SRD 61.053.816. Na aftrek van de belasting van SRD 22.150.884 rest ter verdeling een bedrag van SRD 38.902.932. Naast deze positieve ontwikkeling zijn er volgens Proeve toch zaken die verbetering/verandering behoeven. Zo zijn er volgens de CEO nog steeds klachten over de dienstverlening. De bankdirecteur benadrukte gisteren dat in feite de klant zelf moet aangeven wat zij willen en/of verwachten.
Proeve is gisteren ook ingegaan op de bouw van de wijkkantoren te Kwatta en Maretraite. Voor wat het kantoor te Kwatta betreft, zegt Proeve dat deze in het vierde kwartaal van 2013 af moet zijn. Het huidige kantoorgebouw zal geheel afgebroken worden om zodoende meer parkeergelegenheid te creëren. Medio 2013 zal dit nieuwe kantoor in gebruik worden genomen. Ook het huidige kantoorgebouw te Maretraite zal met de grond gelijk gemaakt worden en zal daar een nieuw gebouw opgezet worden. In het district Para zijn de voorbereidingen voor een nieuwe outlet in een vergevorderd stadium, zegt Proeve.
Twee andere belangrijke projecten voor DSB zijn volgens de CEO de International Financial Reporting Standards (IFRS) en het Corporate Governance Code project. In het streven naar volledig ‘in compliance’ zijn met de regels van International Financial Reporting Standards (IFRS) anno 2015, zijn in het verslagjaar flinke stappen gezet ter voorbereiding hiervan. In het verslagjaar is al inzichtelijk gemaakt welke fasen doorlopen moeten worden om in 2015 volledig IFRS compliant te zijn. In 2011 is door de directie en de raad van commissarissen een project gestart, met ondersteuning van BDO-consultants. Het project behelst het ontwikkelen en effectueren van een Corporate Governance Code voor DSB. De code bevat principes en best practice bepalingen die de verhoudingen reguleren tussen de directie, de raad van commissarissen en de aandeelhouders. In 2012 heeft een aanscherping plaatsgevonden van de initiële Corporate Governance Code.
Proeve gaf voorts te kennen dat Suritrust samen met het MKP-bestuur en de MFI’s, Spaar- en kredietcoöperatie de Schakel, Coöperatieve Bank Godo, Finatrust-de Trustbank NV en SEVA, geparticipeerd heeft in de conferentie van de Caribbean Micro Finance Alliance te Barbados. Daar hebben zij bewerkstelligd dat Suriname in november 2013 als gastland zal optreden van deze jaarlijkse Caribbean Micro-Finance Conference.
Vanwege Carifesta zal de Nationale Kunstbeurs dit jaar in augustus worden gehouden. DSB heeft als hoofdsponsor van NK 2013 haar tuin ter beschikking gesteld om de expositie te houden.
Widjai Ganesh
 

error: Kopiëren mag niet!