Reden zelfmoord in Suriname onbekend

Reden zelfmoord in Suriname onbekendHet was niet te geloven. Maar de cijfers die drs. Widya Punwasi toonde, lieten geen twijfels over bestaan. Gemiddeld proberen 600 personen per jaar zichzelf van kant te maken. In die lijst voeren Hindoestanen de kop aan, gevolgd door Creolen. Maar wanneer de vraag gesteld wordt waarom Surinamers overgaan tot het plegen van zelfmoord, blijft het bij gissen.
Dokter Punwasi liet de genodigden tijdens de discussieavond in de American Corner in CCS, cijfers zien die lieten huiveren. Bij tweederde deel van de pogingen die lukken, zijn het Hindoestanen, voor een groot deel vrouwen. De arts denkt dat verwaarlozing, gebrek aan aandacht en uitzichtloosheid enkele oorzaken zijn. Ze kon echter de Surinaamse situatie niet hard definiëren.
De discussieavond leverde echter niet veel op. Enkele bezoekers prezen hun organisatie de lucht in als het gaat om preventie van suïcide. Ook werden er heel weinig vragen gesteld of stellingen geponeerd. De avond leek een aaneenrijging van inleidingen vanuit het publiek.
In 2011 pleegden 127 personen zelfmoord. In datzelfde jaar vonden 86 mensen de dood op straat. Cijfers tonen aan dat meer mensen zelfmoord plegen dan er verkeersdoden zijn.

error: Kopiëren mag niet!