“U hoeft niet meer lang te wachten op het afhandelen van uw paspoortaanvraag. De wachttijd varieert nu tussen drie tot zes weken. Betaal geen steekpenningen.” Woorden van Anastatia Kanapé-Pokie, directrice van het Centraal Bureau voor Burgerzaken, CBB, van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa). “Dien tijdig uw aanvraag in en voorkom onnodige vertraging. Het personeel van het CBB doet er alles aan om u een goede service te bieden en deze steeds verder te verbeteren”, aldus de CBB-directrice via social media.
De leiding van BiZa/CBB heeft kosten noch moeite gespaard om ervoor te zorgen dat het personeel goed getraind is in klantgerichtheid en zich bewust is van de hoge verwachtingen ten aanzien van hun gedrag op de werkvloer.
Inmiddels is het wachten op de nieuwe biometrische paspoorten die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd. Indien zaken volgens planning verlopen moeten de eerste paspoorten begin volgend jaar gaan uitrollen. Deze zullen waarschijnlijk 50 euro per stuk gaan kosten. Het bedrag is nog tentatief, gaf voormalig BiZa minister Bronto Somohardjo aan. De paspoorten zullen hiermee ruim 5 maal duurder zijn in vergeleken met de huidige nationale paspoorten.
Volgens het CBB wordt momenteel SRD 300 voor een nationaal paspoort en SRD 500 voor een zakenpaspoort betaald. Eerder tekende BiZa een overeenkomst met het Vlatacom Instituut Doo Beograd, de OESD International GmbH en de Finabank N.V. voor het leveren van de biometrische oftewel e-paspoorten. Vlatacom levert al enkele jaren de elektronische ID-kaarten.
De e-paspoorten zullen de eerste concrete stap in het lange proces zijn om visumvrij naar Europa voor Surinamers te bewerkstelligen. Oud-minister Somohardjo gaf aan, dat de eerste e-paspoorten in december in Suriname zullen zijn. De e-paspoorten zijn volgens hem beter beveiligd, omdat daarin heel wat veiligheidsfuncties zijn aangebracht.
De biometrische gegevens van de persoon, de houder van het paspoort, zijn daar ook terug te herleiden naar een digitaal bestaan. Bovendien zijn de e-paspoorten veel moeilijker te vervalsen, omdat er heel wat veiligheidskleppen in het paspoort zijn ingebouwd. Suriname sluit zich hiermee aan bij ruim 150 landen over de hele wereld die al gebruikmaken van e-paspoorten.